Започват нова отсечка за АМ „Хемус“ на 23 април

0
235
Николай Нанков. Снимка: Фейсбук
Николай Нанков. Снимка: Фейсбук

Започва изграждането на нови 134 км на автомагистрала „Хемус“ като още през следващата седмица се планира поетапното строителство на нови 56 км. Трасето ще бъде изградено от държавното дружество „Автомагистрали“. Това съобщи Николай Нанков заместник-министърът на регионалното развитие за читателите на „24 часа“.

Според няколко независими източници първата копка ще бъде направена на 23 април в близост до „Боаза“, където ще свършва отсечката, изграждаше се в момента.

Нанков припомни, че строителството на трасето на магистралата между пътен възел “Боаза” и разклона с пътя Русе – Велико Търново ще струва 1,12 млрд. лв., които са държавно финансиране.

Отсечката е разделена на шест участъка, два от които са с обща дължина почти 44 км, преминават и през територията на област Плевен.

През 2021 г. магистрала “Хемус” трябва да достига до пътя Ловеч – Плевен. Има изготвено предпроектно проучване за околовръстен път на града.

През следващата седмица стартира изграждането на новия участък от “Хемус”, обяви Нанков. „До 40 дни ще изготвим задание и ще възложим две процедури – изработване на подробен устройствен план – парцеларен план и на разширен идеен проект, за да изберем вариант за трасе. Той трябва да е готов в края на 2021 г., за да избегнем бъдеща тапа от над 2000 тежкотоварни автомобила в центъра на града“, каза още заместник-министърът.

80% са готови от участъка от магистралата между Ябланица и Боаза. Според поетия ангажимент той ще бъде завършен със седем–осем месеца предсрочно и ще бъде въведен в експлоатация през октомври. С него ще бъдат завършени още близо 10 км от “Хемус“, пише „Нова Телевизия“.

Строи се и друга отсечка – между Белокопитово и Буховци. Дължината е 16 км и трябва да е готова до 2021 г.

С близо 8 млн. лв. от програма “Региони в растеж” са ремонтирани почти 12 км от второкласния път, осигуряващ най-кратката връзка между Плевен и Ловеч. Почти 10 млн. лв. е инвестицията от програмата за 9,5 км от пътя Червен бряг – Чомаковци, чието изпълнение трябва да приключи през юли. Предстои да бъде направена рехабилитация и на 9,5 км от третокласния път между Гулянци и Долна Митрополия, ще бъде направен ремонт по трасето между Кнежа и Оряхово.

Общо 82 млн. лв. ще бъдат вложени в област Плевен по оперативната програма, каза още Нанков. С 11 млн. лв. ще бъдат модернизирани 9 образователни институции, в които се обучават близо 4000 ученици. Други 11 проекта са насочени към повишаване на енергийната ефективност на 22 сгради. Ще се бъдат благоустроени и 100 хил. кв. м обществени пространства. Още 17 млн. лв. отиват за интегриран градски транспорт.

По проект на Министерството на здравеопазването с 3,4 млн. лв. ще бъдат обновени 10 центъра за спешна медицинска помощ.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments