Започва спешно укрепване на пречиствателната станция на яз. „Ясна поляна“

0
360
Пречиствателната станция за питейни води на язовир "Ясна Поляна"
Пречиствателната станция за питейни води на язовир "Ясна Поляна". Снимка: Скрийншот от Google Maps

Спешни действия са били предприети за аварийно укрепване на пречиствателната станция за питейни води на язовир „Ясна Поляна“, водоснабдяваща населените места южно от Бургас. Проверка на „Български ВиК холдинг“ ЕАД на място е показала, че станцията е в изключително тежко аварийно състояние, разкри регионалният министър арх. Иван Шишков по време на работна среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/.

В дискусията участваха зам.-министър Николай Шушков, областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова, депутати от област Бургас Жечо Станков, Петър Кънев, арх. Виолета Комитова, Андрей Рунчев, Богомил Петков, Борис Даладжов, Димитър Найденов, Ешереф Ешереф, Константин Бачийски, както и кметът на община Созопол Тихомир Янакиев, кметът на община Средец Иван Петков, кметът на община Айтос Васил Едрев, зам.-кметът на община Царево Марин Димов, зам.-кмет на община Приморско Петко Гечев, изпълнителният директор на „Български ВиК холдинг“ ЕАД Ирена Георгиева, членът на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Десислава Паунова, ръководството на ВиК-Бургас и др.

До края на седмицата ще се анализира колко пари са нужни за спешно укрепване на авариралите съоръжения в станцията, за да може да се кандидатства за тях пред Министерския съвет, информира министър Шишков. Подготвя се и необходимото техническо задание за ремонт. Веднага след това документите ще бъдат предоставени на областния управител на Бургас, който да проведе чрез пряко догоряване процедурите по избор на изпълнител на ремонтите предвид аварийната и спешна ситуация.

Арх. Шишков уточни, че вероятно сумата ще бъде около 15 млн. лв., като освен за укрепване, ще се ползва и за изграждане на дублираща линия, която да подава вода докато траят ремонтните дейности. Укрепването на авариралите басейни ще отнеме около два месеца, а цялостните ремонтни дейности ще приключат до началото на активния летен туристически сезон – около 15 юни.

Според регионалния министър паралелно с това ще се работи и за изграждане на чисто нова пречиствателната станция, тъй като съществуващата е силно амортизирана и наближава края на своя експлоатационен живот. Отстраняването на проблема ще е най-приоритетният въпрос в следващите месеци, категоричен бе той. Станцията е в лошо състояние от години и министър Шишков поиска обяснение от ръководството на ВиК-Бургас защо е допуснало да се стигне до настоящата критична ситуация.

На срещата стана ясно, че Созопол може да получава вода и от деривация „Камчия“, но всички останали населени места на юг разчитат на вода от яз. „Ясна поляна“. С укрепване на пречиствателната станция ще спасим летния туристически сезон и жителите трябва да са спокойни. Започваме веднага, а времето ще е основният ни критерий за отстраняване на проблема, подчерта арх. Шишков.

По време на срещата бе поставен и въпросът за ситуацията около язовирите „Порой“ и „Ахелой“, които трябваше да се ползват за алтернативно водоснабдяване на Бургас и региона. Министър Шишков напомни, че за двата обекта са дадени пари от бюджета предварително, без проектна документация и без анализ дали водата става за питейно водоснабдяване. Извършени са частични ремонти на стените, доставени са тръби, които стоят в полето, но няма проектна готовност, дадени са само пари, което е прибързано решение, коментира регионалният министър. Той уточни, че няма одобрени подробни устройствени планове и разрешителни за строеж за обектите, които се изискват, както и няма пречиствателни станции, за да може да се ползват за водоснабдяване.

Темата с изграждането на околовръстен път на Айтос пак беше повдигната на работната среща. Оказа се, че вече повече от година общината не стартира необходимите дейности по изменение на Общия устройствен план, в който да залегне строителството на околовръстно шосе. Администрацията е оставила и без отговор писмо на АПИ по темата от 29.03.2022 г. Министър Шишков подчерта, че местната власт трябва да внесе предложения в Общинския съвет с искане за частично изменение на плана за частите, в които общината смята, че е възможно прокарване на трасето, след което да се направи задание за възможното строителство, на базата на което да се изготви идеен проект и подробен устройствен план. Министърът разпореди МРРБ и АПИ да окажат пълно съдействие на общината при проектирането и стартирането на проекта.

„Убеден съм, че държавата ще помогне финансово за строежа, но местната власт трябва да направи първата стъпка и да промени Общия устройствен план, указвайки възможните терени за строителство. Държавата не може да влезе просто така на нейната територия и да започне да проектира и строи.“, обясни стъпките арх. Шишков.

Според него, при добра координация и мобилизация на общинските и държавни институции, отсечката може да бъде факт до две години. Съществува възможност и за финансиране на трасето по европейски проект, което включва партньорство между общината и АПИ. На събитието беше поет ангажимент от проф. Нейова да инициира промяна на ОУП на Айтос, както и да управлява и осъществява координация между институциите.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments