Започва ремонтът на Художествената галерия в Силистра

0
136
Община Силистра

В Силистра започват ремонтните дейности на Художествената галерия като средствата са осигурени по проект „HERCULT“ – Развитие на общия туризъм и възстановяване на културното наследство, проектен код ROBG – 491 по Програма INTERREG VA Румъния – България 2014-2020, съобщиха от общината на конференция във вторник.

Общата стойност на проекта възлиза на 1 499 992 евро, като БФП за Община Силистра е 851 590,27 евро. Съфинансирането от румънска страна е 17 040 евро или левова равностойност в размер на 33 327 лв; срокът за изпълнение на проекта е 27 месеца и 28 дни.

В проекта се предвиждат следните дейности:

1. Възстановяване на мансардния покрив на сградата на Художествената галерия, пълна реставрация и реновиране на часовника и всички декоративни капандури, реставрация и реновиране на статуята на Прометей, подмяна на дограма и оформяне на фасади.

2. Развитие на общи туристически продукти и услуги, основани на природното и културното наследство включващи:
– „Съвместен творчески лагер в Сребърна“- Организиране на ежегоден творчески лагер за артисти от трансграничния регион Силистра – Кълъраш и изложба на техните творби в Силистра и Кълъраш.
– Разработване на оригинална изложба на различни видове птици и насекоми от Дунавския регион – авифауна (постоянна изложба в музей Долен Дунав Кълъраш и временни изложби в Художествена Галерия Силистра)

3. Създаване на интернет туристически портал за промотиране на алтернативния туризъм в трансграничния регион и привличане на повече туристи и посетители.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments