Започва принудително умъртвяване на свине в Новачене

0
274
Прасета
Снимката е илюстративна. Източник: Wikimedia Commons

Започва принудителното умъртвяване и обезвреждането на всички домашни свине, засегнати от огнището на африканска чума /АЧС/ в плевенското село Новачене, предаде „Фокус“.

Вчера Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ установи ново огнище в животновъден обект от тип лично стопанство в селото. Взетите проби са потвърдени като положителни за вируса.

Процедурата по умъртвяване по хуманен начин ще започне днес, като се спази Наредба №22 за свеждане до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.

Създадени са зони на рестрикция – 3 км предпазна и 10 км надзорна, в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС.

Забранява се преминаването на хора и автомобили без разрешение в района на обектите по време на изпълнение на мерките, разпредени със заповед на изпълнителния директор на Агенцията. Ограничението не важи за служители на МВР, медицински лица, представители на централната и местната власт, и Областната администрация и лица, имащи адресна регистрация в съответното населено място.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments