Започва обновяването на камбанарията на ямболския храм „Свети Георги“

0
199
Камбанария в храм
Камбанария в храм "Свети Георги". Снимка: Община Ямбол

В най-скоро време ще стартира обновяването на вътрешната част на камбанарията на православен храм „Свети Георги“, разположен в най-стария ямболски квартал „Каргон“. Това съобщиха от пресцентъра на местната администрация, уточнявайки, че средствата за ремонта се събират чрез дарителска кампания, която продължава и в момента, за да се набавят допълнителни пари и за довършителните дейности по реконструкцията.

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански се включи в благородното начинание, като дари своята месечна заплата.

„Този храм е една от емблемите на Ямбол. Тази година се навършват 130 години от построяването на камбанарията и е хубаво, че ще успеем да я реконструираме“, каза отец Стоян, който служи в храма.

Духовникът благодари на Община Ямбол за постоянната подкрепа, както и на всички граждани, дарили средства за ремонт на камбанарията.

Според историци не храм „Света Троица“, а църквата „Свети Георги“ е най-старият православен храм в Ямбол, защото светецът воин е бил считан за закрилник на ямболските войнуци.

В „Свети Георги“ се съхраняват както мощи на светеца, така и негова чудотворна икона. Църквата притежава и красив иконостас, изработен в края на 19 век от майстори, представители на Дебърската школа.

През вековете в храма на няколко пъти е имало пожар, но винаги е бил възстановяван от родолюбивите ямболски християни.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments