Започва нова полицейска акция на пътя. За какво ще следят?

0
2494
Пътна полиция
"Пътна полиция". Снимка: МВР

От днес започва нова полицейска акция на пътя. Тя ще бъде ръководена от Министерството на вътрешните работи /МВР/ и ще се реализира съвместно с Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/ и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Това стана ясно на брифинг на МВР, предаде „DarikNews“.

Акцията ще бъде насочена към товарните автомобили. По метода на широкообахвания контрол на пътя ще бъдат спирани за проверка камиони. Инспекциите ще се осъществяват съвместно от трите институции. Ще бъдат проверявани документи и тяхната редовност. Ще се следи и за техническа изправност на товарните автомобили, както и дали те са претоварени.

От началото на годината са установени над 19000 нарушения, които са предизвикани от шофьори на камиони. През последите месеци са регистрирани и голям брой произшествия. Затова всички институции са обединили своите усилия, обясни Бойко Рановски, който е директор на Изпълнителна агенция „Автомобила администрация“.

По официални данни около 10% от инцидентите на година са причинени от водачи именно на товарни автомобили и автобуси. Броят на жертвите вследствие на тези произшествия се равнява на 12-13 на сто. Рановски обясни, че ДАИ са упреквани, че работят само в светлата част на денонощието и той изрази надежда, че скоро това ще се промени.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments