Започнало е събаряне на ловния хотел на Вълка край язовир „Искър“

0
232
Събаряне
Събаряне. Снимка: Васил Терзиев, Facebook

Служители на Столична община са започнали да събарят незаконните строежи на фирмата „Био майнинг“ на Румен Гайтански, по-известен като Вълка, край язовир „Искър“. Това съобщи кметът Васил Терзиев във Facebook, добавяйки:

„От самото начало на мандата ми заявих, че няма да имаме толерантност към неспазването на закона и правилата и че ще има политическа воля това да не остане само на думи.

Днес започна премахването на незаконните строежи собственост на фирмата „Био Майнинг“ в Държавно ловно стопанство „Искър“, които са разположени близо до източния бряг на язовир „Искър“. Един мандат и политическа воля не стигнаха на предишната градска управа да направи това, което повелява законът.

Върховният административен съд отсъди окончателно, че трябва да бъде премахната и последната незаконна сграда на фирмата. Със заповеди на главния архитект на Столичната община от 2021 г. и 2022 г. на дружеството е наредено да бъдат премахнати и трите масивни постройки.

След като срокът за доброволно изпълнение изтече, днес общинското дружество, на което беше възложено принудителното изпълнение на заповедите, пристъпи към премахването им.

По предварителна оценка премахването на сградите ще отнеме между 3 и 6 месеца и ще струва на общината до 2.4 млн лв. Сумата, която Столичната община ще заплати на общинското предприятие, ще бъде предявена по съдебен ред на дружеството след като приключат дейностите по събарянето и извозването на строителните отпадъци.

Ще направим разделно събиране на отпадъците от незаконния строеж с временно съхранение и ще рециклираме допустимите строителни отпадъци.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments