Започнаха традиционните коледни празненства в Ерусалим

0
19
Ерусалим
Ерусалим. Снимка: Pixabay

Днес в Ерусалим започнаха традиционните празненства, като по обяд процесия потегли за Витлеем. Честванията се провеждат на фона на COVID ограничения, наложени вече втора година. В опит да спре разпространението на „Омикрон“, Израел затвори границите си за чужденци по-рано през декември. Заради това тържествата ще се проведат без поклонници и туристи.

Властите във Витлеем се надяват малката християнска общност да повдигне духа. Кметът Антон Салман очаква тази година Коледа да бъде по-добра в сравнение с миналата, когато дори и местните жители не са излезли от домовете си заради наложените мерки.

„Миналата година празненствата бяха виртуални, но тази година ще се проведат лично, с всеобщо участие.“

Конвоят от коли превозва архиепископ Пиербатиста Пицабала, апостолическият администратор на Латинската патриаршия на Ерусалим. Той започна в Ерусалим и се очаква да достигне пред църквата „Рождество Христово“ във Витлеем този следобед. Предвижда се архиепископът да отслужи среднощна литургия на Западния бряг, смятан за родното място на Исус Христос.

По време на коледното си обръщение Пицабала се обърна към поклонниците от цял свят, като каза, че страната прави всичко възможно, за да им позволи да се включат в празненствата възможно най-скоро.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments