Започна вторият национален протест срещу насилието

0
39
Мирно шествие
Мирно шествие. Снимка: Искра.бг

Започна вторият протест срещу насилието пред Съдебната палата в София, Стара Загора и още градове на страната. Хората се събират и в знак на съпричастност към 18-годишната Дебора, която стана жертва на насилие.

Десетки граждани се събират на протест пред Съдебната палата в София. Протестиращите държат плакати с надпис “Нито една повече”, “Скулптуре, ще те запомним с този културен шедьовър”, “Затвор за Георги”, “Няма да мълчим” и др. Те поискаха и оставката на Вежди Рашидов като депутат.

Изискванията, които протестиращите поставят към институциите, са въвеждане на политики за превенция, подкрепа и закрила на жените пострадали от насилие; промени в прилагането, политиките и практиките на тези политики; улеснен достъп на пострадалите до правосъдие; съдебна реформа, създаване на кризисни центрове за пострадали от насилие във всяка една област в страната в максимално кратки срокове; незабавно започване на работа на Националният съвет за превенция и защита от домашното насилие; за всяко издадено съдебно решение и медицинска експертиза да се носи персонална отговорност и право да се търси съдебна отговорност при установяване на компрометиране, както и въвеждане на часове по сексуално образование като превантивна мярка срещу сексуален тормоз, включващи часове по въпроси за като равенство между жените и мъжете, взаимно уважение, ненасилственото разрешаване на конфликти, нестереотипни роли на половете, насилие над жени и правото на лична неприкосновеност.

Случаят в Стара Загора предизвика вълна от обществено недоволство и протести в цялата страна, след като стана ясно, че приятелят й е проявил жесток садизъм към нея – нарязани са ръцете, краката и гърдите, носът й е счупен. Цялата й коса е подстригана с машинка. Младата жена е спасена, но са й направени 400 шева.

Предполагаемият извършител е нейният 26-годишен приятел, който първоначално е бил задържан за 72 часа, а след това е пуснат на свобода. Към настоящия момент той е привлечен като обвиняем по две разследвания за закана с убийство и за нанасяне на средна телесна повреда.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments