Започна нов протест на жълтите жилетки

0
65
Париж
Снимка: Wikimedia commons

„Жълтите жилетки“ във Франция започнаха 16-ия си протест срещу президента Еманюел Макрон, данъчната и социалната политика, съобщи БНР. С днешната си акция протестиращите се надяват да дадат нов тласък на движението.

Шествието потегли от парижкия бул. „Шанз Елизе“ засега спокойно и без инциденти, въпреки че един от призивите в социалните мрежи приканваше към край на „пацифизма“. Мерките за сигурност там са засилени.

Вестник „Фигаро“ пише, че и този уикенд Париж ще е център на протестите. Във Фейсбук близо 5000 души са изразили интерес към събитието. Целта този път е блокиране на площад „Етоал“ „за колкото се може по-дълго време“, пише изданието.

Някои демонстранти уверяват, че няма да се откажат, докато френският президент не предприеме повече мерки за покупателната способност.

„Жълтите жилетки няма да се откажат. Докато имаме правителство, което е глухо за исканията ни, няма да се откажем. Вече имаме и други идеи, следващата седмица ще има седящ протести и демонстрация на жените, но няма да се откажем“, коментира протестираща.

Друго шествие се организира в Лил, участниците приканиха свои съмишленици от други страни. Администраторите на групата „16-о действие: Европа в Лил“ поеха ангажимента да преведат посланието си на английски и немски.

В Нант няма забрана за прояви в централната част на града, въпреки че преди седмица демонстрантите бяха изтласкани оттам от органите на реда, съобщи префектурата. Взети са обаче „твърди мерки“ за укрепване на сигурността и предотвратяване на потенциални нарушения на обществения ред, съобщи префектът Клод Аркур.

След известния подем, забелязан миналата седмица „жълтите жилетки“ гледат на днешната си акция като на „разгрявка“ за бурен март и се активизират за следващите съботи, особено за 16 март, когато трябва да приключи националният дебат по икономически и социални теми, обявен от президента Макрон.

Френският президент Еманюел Макрон вчера отново призова за спокойствие, като посочи, че изблиците на насилие са „неприемливи“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments