Започна матурата по БЕЛ за 52 650 дванайсетокласници

0
244
изпит
Снимка: Wikimedia Commons, Архив

В 8:00 часа започна държавният зрелостен изпит по български език и литература в XII клас. Той ще продължи четири астрономически часа. Изпитният вариант беше избран със специален софтуер от над 11 милиона комбинации. Генерирането на теста за матурата стана тази сутрин в 5:30 часа в Министерството на образованието и науката, съобщи „Дарик“.

Зрелостниците трябва да отговорят на 41 въпроса, като темата за последния, за написването на интерпретативно съчинение или есе, ще бъде обявена след края на изпита.

По думите на зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, „в момента един-единствен човек знае какво стои зад тези въпроси, какви са въпросите и е работил по тези въпроси“. Тя уточни, че не е въпросният човек от МОН, който знае въпросите от държавния зрелостен изпит по български език и литература в XII клас.

„В този смисъл абсолютно недопустимо е притеснението на учениците, които се явяват на матура. Според мен, наистина се създава излишно притеснение преди изпита. Тези, които са учили, смятам, че ще се справят“, заяви зам.-министър Таня Михайлова и посъветва зрелостниците да пишат по всички въпроси и по всички модули от изпита, и да не бързат да си тръгват от него.

За матурата днес 52 650 зрелостници са подали предварителни заявления за явяване на нея. Тя ще се състои в 4143 зали в 677 училища, а сред тях има и две училища в чужбина. За сигурността на изпита ще отговарят 10 500 квестори, които ще са в класните стаи и по коридорите на училищата.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments