Започна мълчаливият протест на рибарите в селището им край Бургас

0
242

Протест на рибарите

Започна мълчаливият протест на рибарите в селището им край Бургас. Те излизат с лодките си в един от каналите. Причината – законови промени, свързани с рибарски селища като бургаското Ченгене скеле. Постройките там са незаконни, а народни представители от ГЕРБ внесоха предложения, с които „да дадат спокойствие на обитателите им“.

Неформалният кмет на рибарското селище Димитър Янчев, по прякор Брадата, който работи към Община Бургас на длъжност главен специалист, коментира пред журналист на Искра.бг:

„Целта на протеста – той ненапразно е мълчалив, ние не вдигаме политически лозунги. Жителите на рибарското селище са ме упълномощили да заявя, че нищо политическо няма в този процес и отстояваме само правото си на съществуване, което незнайно защо от някои кръгове се отричат.“

Припомняме, че съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов  алармира, че по този начин се обслужват и други интереси и така ще се легализира незаконна постройка на брега на „Росенец“ до т. нар. летни сараи на Ахмед Доган.

„Опитаха се да ни пришият към незаконното строителство на сараите на г-н Доган, но това няма нищо общо. Текстът, който ние сме изработили и внесли в Народното събрание е отработен 4,5 години наред, с помощта на архитекти, на юристи, на парламентаристи, ако щете.“, отвърна Янчев.

Попитан дали държавата ще поеме отговорност за техните действия, Янчев отговори:

„В четвъртък бях извикан в Комисията по горите. Въпросът е дали народните представители ще ни оставят поле за съществуване.“

Янчев твърди, че в рибарското селище живеят около 1000 души, а от 500 къщи са съборени 100. По думите през лятото стават около 2000 до 3000 души.

Местен жител сподели, че живее в селището от началото на неговото съществуване. Той добави, че през последните 30 години нищо не се е променило и през всичките тези години чака озаконяване.

Представители на Организация за закрила на българските граждани /ОЗБГ/ са на мястото на протеста.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments