Започна изграждането на водопровода към Перник

0
218
Тръби
Снимка: Pixabay

Започна изграждането на водопровода към Перник. Поради строителните дейности до средата на февруари ще бъде ограничено движението по 1,2-километров участък от третокласния път Големо Бучино-Перник.

Обходният маршрут е автомагистрала „Струма“ – общински път до село Люлин – път III-802 Дивотино – Перник, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

На 28 януари след бурни дебати Столичният общински съвет одобри спасителния план за миньорския град. Решението беше прието почти единодушно с 56 гласа „за“ и един – „въздържал се“.

Водата за Перник ще се осигурява от язовир „Белмекен“ през водопреносната мрежа на София. Управляващите многократно дадоха гаранции, че Перник няма да взима от водата на столичани.

За да бъде закарана вода от язовир „Белмекен“ до Перник обаче, трябва да бъде изграден нов водопровод. Очаква се това да отнеме около 30-45 дни.

Ще бъдат отпуснати около 300 литра в секунда.

Ако се появи някаква опасност за водоснабдяването в София, подаването към Перник ще бъде преустановено. За контрола ще отговаря „Софийска вода“. Дружеството ще представя доклади ежеседмично.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments