Започна изграждането на автомагистралата между Русе и Велико Търново

1
5286
Първа копка
Първа копка. Снимка: Община Русе

Даден бе старт на изграждането на автомагистралата между Русе и Велико Търново. Началото бе поставено със символична първа копка в района на град Бяла. На събитието присъстваха премиерът Николай Денков и министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков

Първа копка
Първа копка. Снимка: Община Русе

Предвижда се аутобанът да бъде с дължина 133 километра. Той ще започва от района на Дунав мост при Русе и ще достига до Дебелец. Именно там пътят се разделя в две посоки – към Шипка и към Прохода на Републиката. 

Автомагистралата условно е разделена на три отделни участъка. Сега строителството започва от обхода на град Бяла. За тази част вече има готов проект, издадени разрешения за строеж и завършени отчуждителни процедури. За останалите две части тези процеси също са в ход. 

Първа копка
Първа копка. Снимка: Община Русе

По думите на регионалния министър Андрей Цеков цялото трасе трябва да бъде готово до пет години, а до пролетта на 2024-а трябва да започне изграждането на участъка от Русе до Бяла. 

Проектът е от много голямо значение за региона, като с неговото реализиране трябва да се сложи край на дисбалансите между Северна и Южна България. По този начин се очаква и значително да намалее броят на пътнотранспортните произшествия. В момента пътят между Русе и Велико Търново е в челото на класацията за най-опасните отсечки в страната. 

Магистралата ще бъде с две активни и една аварийна ленти. Ще има средна разделителна ивица, както и банкети. 

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] заяви министър-председателят акад. Николай Денков по време на първата копка, за която Искра.бг вече […]