Записи, снимки от спалнята: Къде е прокуратурата и защо гръцкият премиер не посети България?

0
339
Бойко Борисов. Снимка: МС
Бойко Борисов. Снимка: МС

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис трябваше да посети България преди няколко дни. Той трябваше да бъде на работна визита. Официално съобщение за това от правителствената информационна служба не е постъпвало, но самият премиер Бойко Борисов обяви, че се очаква такова посещение. То обаче не се случи. Това на пръв поглед не направи впечатление на никого. Но…истината е малко по-различна. Вчера в профила си в социалната мрежа Facebook Илиян Василев, който често анализира различни политически теми, направи следния коментар по въпроса:

„Междувременно никой не даде обяснение защо гръцкият премиер внезапно отказа да посети България на 24 юни. Ето ви две обяснения – репутационен риск за него след снимките от „спалнята“ на премиера и мутренските му записи.
Приказките на актьора Мутафчиев за „коварните византийци“, които са недопустими в кръчма, камо ли от екран от публични лица, не получиха подобаваща оценка нито от премиер, нито от външен министър.
За сравнение Мицотакис е Харвардски възпитаник, при това с отличие и наградата Хуупс – 5,000 долара при завършването. Направо в друга лига.
Какво е Харвард срещу Генерал Лейтенант, Доктор, Инженер, кмет, випусник на свръхелитната Симеоновска школа?
Визитата в България оттук нататък на всеки лидер на ЕС държава е невъзможен за управление вътрешен и международен репутационен риск.
Конграчулейшънс и от мен.“

Разбира се, гръцкият премиер едва ли ще обяви публично защо не е посетил България. А ако го направи, това би означавало, че петното, което е хвърлено върху страната ни от изтеклите и продължаващи да изтичат записи и снимките от спалнята на премиера, е много по-голямо, отколкото предполагаме. Така изглеждат нещата на международната сцена.

Какво се случва в България?

Днес лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева обяви, че е възмутена от факта, че в публичното пространство не се говори за снимките от спалнята на Борисов. Тя подчерта, че на тях, освен всичко останало, се виждат и хиляди евро.

Въпросът, който Дончева постави, е много интересен. Снимките се появиха и…нищо не последва от този факт. Прокуратурата мълчи по въпроса. Не се е самосезирала. Софийската градска прокуратура се самосезира единствено за първия изтекъл запис с глас, много наподобяващ този на Борисов. А в петък главният прокурор Иван Гешев обяви, че той не разследвал. Разследвали прокурорите. Но отново увери, че държавното обвинение не се притеснявало да проверява никого. Тогава възниква логичният въпрос: „Защо не се провери автентичността на снимките от спалнята на Борисов?“

И не само това. Ако се установи, че снимките с евровите банкноти са автентични, прокуратурата би трябвало да провери откъде премиерът се е сдобил с тях. Не става въпрос за няколко банкноти, които е възможно да има предвид заплатата от над 6000 лева месечно, която получава като министър-председател. По изчисления, базирани на снимките, говорим за сума от около 1 500 000 лева. Освен това има златни кюлчета на приблизителна стойност от 175 000 лева.

Сайтът Искра.бг подаде сигнал до главния прокурор Иван Гешев като постави освен тези и други въпроси, като например дали Борисов е бил разпитван за скандалния случай. Освен това се настоява да бъде разпоредена съдебно-техническа експертиза. Тепърва ще видим каква ще бъде реакцията на обвинител номер едно на подадения сигнал. Това ще покаже и дали прокуратурата е независима, както чуваме напоследък много често.

Паралелно с излизането на записи и снимки в държавата се случва още нещо много интересно – атаката на президента Румен Радев срещу прокуратурата. Вербална, но целенасочена и постоянна. В последните дни той ги обвини в погазване на закона, зависимости, прикриване на престъпления, нежелание да се работи по определени казуси. Радев ги призова да се заемат с грабежите на публични средства, с лошото строителство, злоупотребите с еврофондове и още, и още. Тук обаче трябва да се подчертае, че всичко това беше казано, след като избухна скандалът около неговия секретар по правни въпроси Пламен Узунов. За разлика от словоохотливостта за прокуратурата и нейните действия, Радев отказва да коментира случая Узунов – Бобоков по същество.

И не на последно място. Президентът неколкократно призова държавното обвинение да провери автентичността на първия запис с Борисов. Дали обаче ще има истинска проверка, ще бъде ли направена достоверна експертиза, ще се разкрие ли истината – това предстои да разберем. В този казус има още един интересен щрих, който привлича вниманието и той е следният – Ако записът не е автентичен, както и снимките или поне част от тях, защо премиерът Борисов сам не призова прокуратурата да направи проверка? Ако си убеден в правотата си и знаеш, че това са компромати, които са скалъпени, защо не искаш това да бъде доказано и от една независима институция, каквато би трябвало да е българската прокуратура?

Вчера изтекоха още два записа с глас, много наподобяващ този на премиера Бойко Борисов. Единият е с неизвестно лице, а другият се предполага, че е с Валентин Златев. В него министър-председателят изразява своето недоволство от това, че Румен Радев и Корнелия Нинова твърдели, че Златев стои зад тях. Ще се самосезира ли пак прокуратурата и ще има ли реална проверка, предстои да разберем. Засега тегне единствено мълчание. Мълчание от Борисов, мълчание от ГЕРБ, мълчание от държавното обвинение. Мълчат и една голяма част от медиите. Защо ли….?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments