Заместник-министърът на МВнР: Международните партньори оцениха усилията ни за спиране на „Луковмарш“

0
196
МВнР
Снимка: МВнР

България няма да допусне и занапред петнящи държавата мероприятия като „Луковмарш“ или негови видоизменения. Това съобщи заместник-министърът на външните работи и Национален координатор за борба с антисемитизма Георг Георгиев по време на съвместна прескомференция в МВнР със заместник-кмета на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов и председателя на Организацията на евреите в България „Шалом“ доц. Александър Оскар. Събитието беше посветено на предотвратеното за първи път от 17 години насам на провеждане на „Луковмарш“ в столицата.

„Тези прояви нямат място в София, в нашето цивилизовано общество, те нямат място сред нас като наследници на хората, спасили преди 76 години 48 000 свои сънародници евреи. Това, което успяхме да постигнем вчера – да не разрешим натрапчивата и остра миризма на радикализма, крайностите, антисемитизма, нетолерантността, дискриминацията и ксенофобията да шестват по софийските булеварди, е един много голям напредък и инвестиция в нашето общество.“

Георгиев твърди, че предотвратяването на „Луковмарш“ и неговите видоизменения трябва да се превърне в тенденция. Той изтъкна, че значимостта на спирането му вече има световен отзвук. След осуетяването на „Луковмарш“, който беше забранен със заповед на столичния кмет, България беше поздравена от редица свои международни партньори и световни еврейски организации, сред които Световния еврейски конгрес, Американския еврейски комитет и др.

Столична община и в бъдеще ще продължи да забранява „Луковмарш“ и други евентуални негови форми, потвърди заместник-кмета Тодор Чобанов.

„Това е идеология на омразата, която се продава в черни униформи и факли и е вредна и нарушава нашата традиция на хармония и толерантност“.

Той подчерта хилядолетната традиция на София като град на толерантност, в чийто център съжителстват световните религии. На 15 март за поредна година в столицата ще се проведе и традиционния Поход на мъдростта и толерантността.

За борбата с антисемитизма и езика на омразата и за предотвратяването на „Луковмарш“ председателят на Организацията на евреите в България „Шалом“ Александър Оскар благодари на столичния кмет:

„Демокрацията изисква ежедневни грижи. Не можем да приемем за даденост факта, че преди 76 г. по-голямата част от българската общественост каза „не“ на желанието на нацистка Германия да депортира българските евреи .Това ни задължава всеки ден ние да се борим и да отстояваме тези демократични ценности и да не допускаме тази омраза да завладее българското общество“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments