Замeстник-министър Йоцев: Модерното земеделие се нуждае от съвременни технологии

0
11
Трактор
Снимката е илюстративна. Източник: Pixabay

Заместник-аграрният министър Александър Йоцев заяви, че модерното земеделие се нуждае от съвременни технологии и тяхното навременно прилагане с помощта на науката. По думите му развитието на климатичните промени налага бързо адаптиране към тях. Той направи коментара си по време на днешната дискусия на тема „Земеделие и климатични промени в Съединените щати. Споделяне на добри практики и опит от Американския департамент по земеделие (USDA)“, проведена в Министерство на земеделието и храните.

Участие в разговора взеха учени от Селскостопанска академия и Националната служба за съвети в земеделието, както и експерти от дирекции „Растениевъдство“ и „Политики по агрохранителната верига“.

Един от водещите експерти на Департамента по земеделие на САЩ, който работи за Агенцията за опазване на природните ресурси към USDA, Тибор Хорват, направи презентация на американския модел за климатично ориентирано земеделие и подкрепа на прилагането му от фермерите. Той подчерта, че основите на този модел са доброволност на участие, индивидуален подход към всеки производител и ферма и финансиране на внедряването на иновационни технологии, които да доведат едновременно до по-ниски вредни емисии и същевременно до по-висока производителност и доход на фермерите, без компромис с продоволствената сигурност.

С участниците в дискусията бяха споделени практиките и опитът от прилагането на най-новите технологии и иновации за така нареченото климатично интелигентно земеделие (climate smart agriculture), заедно с успешни практики за устойчиво фермерство, от почвено здраве и ефективни почвени обработки до управление на пестицидите и природните ресурси.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments