Заместник-министър Маринов: В борбата с градушките и пожарите може да помогне по-ефективното управление на валежите

0
62
Мирослав Маринов
Мирослав Маринов. Снимка: Искра.бг

„По-ефективното управление на валежите може да помогне в борбата с градушките и пожарите . Подобрените системи за въздействие на облачните клетки могат да допринесат за решаването на проблемите на земеделските стопани при напояването, както и за повишаване на водните ресурси.“

Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните инж. Мирослав Маринов на среща с представители от науката и бизнеса, разработващи иновации в сферата на метеорологията и изследване на климата.

„Трябва да се насочат повече усилия към убеждаване на обществото в предимствата от ползването на дъждовна вода и да се инвестира в инфраструктура за съхранението ѝ.“

Според зам.-министър Маринов са необходими и мерки, които да насочват изваляванията във вододайните зони, които основно са в горските територии, както и да се предприемат допълнителни дейности, за употребата ѝ за напояване.

Експертите посочиха, че в България има изградена наземна автоматична мрежа за измерване на валежите и е нужно да се използва максимално нейният капацитет.

Според тях обработката на облаците има отражение в борбата с горските пожари, защото чрез нея се повишава влажността на почвата, което намалява и броя на пожарите и щетите от тях. Страната има работеща система за превенция както с ракетен, така и със самолетен способ, която трябва да се надгражда, за да се повишава нейната ефективност.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments