Заместник-министър Маринов обясни как държавата подпомага ловците

0
139
Демонстрация
Демонстрация. Снимка: МЗХ

Държавата подпомага ловците като събира всички проби и ги транспортира за собствена сметка до лабораториите, коментира заместник-аграрният министър инженер Мирослав Маринов, който с изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ д-р Светлозар Патарински направиха демонстрация на взимане на проба за трихинелоза и Африканска чума по свинете от дива свиня в Държавно ловно стопанство „Витошко-Студена“. За целите на демонстрацията от стопанството са извършили санитарен отстрел на мъжка дива свиня. Заместник-министърът обясни, че след отстрела се спазват определени правила:

„Дивата свиня се опакова и транспортира до мястото за първична обработка, каквото всяка една ловна дружинка и ловно стопанство имат. В близост до нея има и яма за отпадните животински продукти. След като се изхвърлят животинските отпадъци, ямата се затваря и дезинфекцира, за да не се разнася от хищници и други диви животни.“

БАБХ е обучила във всяка една дружинка по поне 2 лица, можещи да разпознават болестите по дивеча и да взимат проби от тях и се въвеждат в приложението „Модул лов“, добави заместник-министър Маринов.

„Пробите се предават в държавните ловни и горски стопанства, а след това се транспортират до акредитираните лаборатории в страната. Автоматично, когато резултатът от изследването е готов, в приложението или на сайта на БАБХ може да се провери какъв е той“, поясни още заместник-министър Маринов и изтъкна, че дивата свиня е един от ловните видове, който е най-атрактивен за българския ловец и най-много се ползва.

„Индивидуалният лов продължава през цялата година и затова темата с трихинелозата и АЧС е актуална целогодишно за ловците“, отбеляза заместник-министър Маринов.

Изпълнителният директор на БАБХ д-р Светлозар Патарински допълни, че акредитираните държавни лаборатории за трихинелоза са 8, а за изследване на АЧС са 3. Частни лаборатории също имат нужната акредитация за изследване на трихинелоза. Резултатите и от двата вида проби са готови в рамките на ден. През 2023 г. са отстреляни около 12 000 диви прасета. От тях 123 проби са положителни за трихинелоза, около 840 са заразени АЧС. От началото на годината са взети общо 833 проби, от които 8 са положителни за трихинелоза.

„С оглед на контролните функции и загрижеността към населението, БАБХ всяка година по време на активния ловен сезон прави пакети за изследване. Сумата при изпращане на проба за изследване на АЧС и трихинелоза е символична – в размер на 1 лв. Трябва да стимулираме тази функция с оглед на ранната превенция за двете заболявания, за да не допускаме заразяване на хора“, обясни д-р Патарински.

Той припомни за случай от велинградското село Медени Поляни от преди седмица, когато над 30 души се заразиха с трихинелоза след консумация на месо от диво прасе.

„Трихинелозата е много опасно заболяване. Поради тази причина във всяка кланица у нас трябва да има задължително официален ветеринарен лекар. Контролът е непрекъснат. Хората могат да бъдат спокойни, че месото е безопасно. Методът за изследване на трихинела, според европейския регламент, е доста сигурен – ензимен метод. Той гарантира откриването на трихинелите за разлика от старите микроскопски методи, както е станало и в случая със заразените хора. Призивът ни към ловците и всички стопани е да изследват месото, дори и когато става дума за домашни животни“, допълни д-р Патарински.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments