Замбия ликвидира бездомните лъвове, заради които бяха затворени училища

0
15
Лъв
Лъв. Снимка: Пиксабей

Властите в Замбия убиха два бездомни лъва, които предизвикаха страх в западната част на Замбези и предизвикаха планове за затваряне на близките училища, предава „BBC“.

Двата лъва, за които се твърди, че са избягали от близкия национален парк Кафуе, са убили 16 крави в рамките на две седмици. Един от жителите заяви пред държавната телевизия ZNBC, че някои хора се притесняват да напуснат домовете си. Властите са обявили план за затваряне на някои училища в района като предпазна мярка. Комисарят на района Симеон Мачаи е казал пред местно издание:

„Съществува реална опасност учениците да бъдат нападнати на път за училище.“

Тогава той е обявил:

„За да защитим човешкия живот, някои училища [в района] ще бъдат затворени като предпазна мярка.“

Въпреки че лъвовете са нападали само добитък, властите твърдят, че те представляват риск за човешкия живот.

Местният вестник „Лусака Таймс“ съобщава, че последният инцидент е нападение върху волска кола, превозваща пациент в областната болница „Замбези“ във вторник. Твърди се, че полицията и органите за защита на дивата природа са почувствали облекчение, когато в сряда са предприели действия за справяне с проблема.

„Сега сърцата ни са се успокоили“, заяви областният комисар.

В сряда държавната телевизия показа трупове на големи котки и развълнувана голяма тълпа, която се беше събрала наоколо. Един учител заяви, че сега са щастливи да подновят живота си без страх, като каза, че учениците и учителите са били толкова уплашени да правят, каквито и да било движения в района.

Конфликтите между хората и дивата природа са често срещани в страната, особено сред общностите, живеещи в близост до паркове и резервати за диви животни. Ситуацията се изостря от сушата, която намалява източника на храна както за хората, така и за животните.

Община Бургас има готовност да изгради многоетажни паркинги още следващата година

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments