Замърсиха река Тополница с хвост

0
444

Замърсяването е в района на село Чавдар /Община Чавдар/ по посока /по река Тополница/ към село Поибрене. По неофициална информация хвостът идва от близкото хвостохранилище „Бенковски 2“.

Източник, пожелал анонимност, сподели пред Искра.бг, че по пътя на реката между двете села единственият възможен източник на замърсяване е точно това хвостохранилище. Друга причина да се съмняват в „Бенковски-2“ е, че преди него реката е била чиста, а след него е замърсена.

Видео: Списание „Средногорски багри“

Видео: Списание „Средногорски багри“

Хвостохранилище „Бенковски-2“ е част от компанията „Геотехмин“ ООД, която е собственост на един от най-богатите българи – Цоло Вутов. „Геотехмин“ е група от 22 дружества, които упражняват дейност в различни сфери.

Хвостохранилище "Бенковски-2"
Хвостохранилище „Бенковски-2“

Хвостът е страничен /отпадъчен/ продукт от минни операции след отделянето на рудата от скалата. Съхранява се в специални места, наречени хвостохранилища. Хвостохранилището се изгражда постепенно през живота на съответстващия му рудник и представлява екологична опасност, когато не е проектирано, изградено и поддържано по установения начин.

Сигналът за замърсяването на река Тополница е подаден днес сутринта и служители на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив са взели проби от замърсената река. Очаква се официална информация за източника на замърсяването, степента на замърсяване и какви мерки ще бъдат предприети за почистването на реката, както и какви санкции ще бъдат наложени при установяване на замърсителя.

Източник на снимките е Луко Дишков, Фейсбук:

Местни жители са скептични и са на мнение, че и този път или ще се окаже, че няма замърсяване, или че източникът, от когото е дошъл хвостът, не може да бъде определен и глобата ще бъде срещу неизвестен извършител.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от