Зам.-министър Стратев: Ще продължим да работим за устойчиво управление на рибарския сектор

0
43
Работна среща
Работна среща. Снимка: Министерство на земеделието и храните

Заместник-аграрният министър доц. Деян Стратев заяви, че с колегите си ще продължат да работят за устойчивото управление на рибарския сектор у нас. Той направи коментари си по време на Годишната среща за преглед на Европейския фонд за морско дело и рибарство /ЕФМДР/ 2022 г. в Брюксел. Управляващият орган представи резултатите от изпълнението на програмния период 2014-2020 г., както и напредъка от предприетите действия през настоящия.

На форума стана ясно, че по 4 процедури по Програмата за морско дело и рибарство /ПМДР/ 2014-2020 за предоставяне на компенсации за последствията от войната в Украйна са одобрени 144 проектни предложения и се сключват договори на стойност общо 3 млн. евро. Първите сключени договори вече са подали искания за плащане и предстои изплащане на първите компенсации, съобщи заместник-министърът. Той обяви, че преди края на годината ще се обяви прием и за предоставяне на компенсации за последствията от войната в Украйна и за 2023 г. Планираният бюджет е в размер на 12,3 млн. лева. Приемите ще продължат 90 дни и следва бърза оценка и разплащане.

„Анализирахме областите, нуждаещи се от подобрение и положихме всички усилия за изпълнението на ПМДР 2014-2020 г. С опита, който имаме от предходните два програмни периода, ние работим за по-успешното изпълнение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури /ПМДРА/ 2021-2027.“, обясни заместник-министър Стратев.

Той изрази благодарност за подкрепата от страна на Генерална дирекция „Морско дело и рибарство“ на ЕК за оказаната помощ на българския управляващ орган по двете програми /Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури /ЕФМДРА/ 2021-2027, и Eвропейския фонд за морско дело и рибарство /ЕФМДР/ 2014-2020/.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments