Зам.-министър Събев: Държавата, бизнеса и потребителите трябва определят политиките в агрохранителния сектор

0
33
Георги Събев
Георги Събев. Снимка: Министерство на земеделието

Aгрохранителният сектор в момента е мултидисциплинарен, а това изисква мултидисциплинарни действия. Държавата, бизнеса и потребителите трябва да са тези, които определят политиките в него, заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на XII-ата Национална младежка научно-практическа конференция с чуждестранно участие. Тя беше организирана от Съюза по хранителната промишленост и се проведе днес в рамките на международното изложение АГРА.

„В лицето на Министерството на земеделието представителите на хранително-вкусовата промишленост имат партньор, който е отворен за комуникация, с цел подобряване на политиките в сферата на качеството и безопасността на храните“, каза заместник-министър Събев и допълни, че по този начин земеделските производители и преработватели ще присъстват по-стабилно и по-уверено както на българския, така и на международния пазар.

Потребителите трябва да са ангажирани с процеса на правенето на политики, смята заместник-министърът. Според него това е и отговорът на предизвикателствата пред селското стопанство – съвместни действия от всички заинтересовани страни, които да насочат усилията си към изграждане на устойчиви хранителни системи. Той изтъкна, че селското стопанство винаги е имало важна роля за икономиката ни. А днес предизвикателствата към него са повече и от различен характер.

„От една страна имаме усложнена икономическа ситуация, породена от COVID пандемията и войната в Украйна, а от друга са предизвикателствата, свързани с климатичните изменения, които оказват сериозно влияние върху производствените процеси в земеделието. Затова е необходимо да имаме устойчиво земеделие и продоволствена сигурност, които да гарантират изхранването на населението.“

Заместник-министър Събев коментира и новостите в националното законодателство. По думите му в Наредбата за земеделските продукти и храни със защитени географски означения и традиционно специфичен характер, за контрол за съответствие с продуктовата спецификация и за водене на регистри на производителите и контролиращите лица се въвежда опростена процедура за изменение на продуктовата спецификация на защитените наименования за произход и защитените географски указания.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments