Зам.-министър Иванова: Близо 2 млрд. лева от еврофондовете ще се инвестират в региона на Стара Загора

0
58
Министър Деляна Иванова на форума
Министър Деляна Иванова на форума. Снимка: МРРБ

Заместник регионалният министър Деляна Иванова очаква до края на годината Европейската комисия /ЕК/ да одобри Фонда за справедлив преход, по който България ще получи приблизително 2,5 млрд. лв. за развитие на регионите, засегнати от мерките за декарбонизация в изпълнение на „зелената сделка“ – областите Стара Загора, Перник и Кюстендил. Тя направи коментара си в Стара Загора, където тя представи възможностите за развитие на региона чрез новите европейски програми, управлявани от министерството. В срещата участваха зам.-областният управител на Стара Загора арх. Банко Банов, представители на общините, неправителствени организации, бизнеса, граждански сдружения и др.

В момента, в координация с ЕК и Министерство на енергетиката, се изготвят Териториалните планове за справедлив преход за трите региона, посочи тя. В тях ще бъдат разписани мерките и проектите, които ще се финансират. Плановете ще бъдат публикувани за обществено обсъждане и гражданите от трите области ще могат да дадат коментари и препоръки.

„При одобрение на програмата до края на годината ще може да се кандидатства с проекти от началото на 2023 г.“, посочи Иванова и допълни, че се планира област Стара Загора да получи над 50% от парите, а другата половина ще е за останалите два региона.

Стара Загора ще има достъп до близо 276 млн. лева за изпълнение на проекти за градско развитие по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Градът се състезава за средствата с Пловдив и Бургас, като трите центъра могат и да си партнират за обекти от общ интерес. По-малките градски общини в Югоизточен район, където попада област Стара Загора, ще бъдат финансирани с 364 млн. лв.

Регионът ще има достъп до финансиране по 5 европейски програми за транснационално и междурегионално сътрудничество, в които страната ни участва с цялата си територия. Те ще подкрепят мерки за подобряване на конкурентоспособността, иновациите, прехода към възобновяеми енергийни източници, опазване на околната среда, достъп до заетост и образование и др.

Най-сериозен интерес предизвика програмата за енергийна ефективност на жилищата, която ще се финансира с 1.4 млрд. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост. Зам.-министър Иванова информира, че 6 пилотни гишета за обслужване на гражданите ще бъдат разкрити в страната до края на годината. Догодина към тях ще се присъединят и всички 28 областни информационни центъра. Те ще поемат цялостното информационно обслужване, като ще предоставят информация за всички видове програми и мерки, които подкрепят енергийната ефективност. Иванова информира, че 30% от ресурса ще бъде резервиран за саниране на малките жилищни кооперации с между 3 и 36 апартамента. Тя призова гражданите да бъдат активни и да започнат с избора на фирми за изготвяне на технически паспорт и енергийно обследване на сградите, което по изискване на ЕК е за сметка на гражданите.

„Сумите, които ще трябва да отдели всеки апартамент не са толкова високи на фона на текущите цени на енергоносителите. Освен това сега ще има много по-ефективни мерки, които ще доведат до допълнителни спестявания и тази инвестиция ще се изплати бързо“, коментира Иванова.

За разлика от предишната програма за саниране, този път отпада правилото „първи по време, първи по право“, а ще има конкурентен подбор на проектите. Предложени са и промени в Закона за управление на етажната собственост, които предвиждат решенията на етажната собственост за участие в програмата да се взимат със съгласие 50% на собствениците.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments