Зам-министър Гайдарова: С мотивиращо заплащане може да привлечем повече млади учители

0
406
Д-р Мария Гайдарова на заседание в Брюксел
Д-р Мария Гайдарова на заседание в Брюксел. Снимка: Министерство на образованието и науката

„Считаме, че подобряването на престижа на учителската професия чрез осигуряване на подходящи условия на труд, мотивиращо заплащане и професионално развитие ще допринесе за привличането на повече млади учители, за повишаването на благополучието и по-качествено образование“.

Това заяви заместник-министърът на образованието и науката д-р Мария Гайдарова по време на заседанието на Съвета по образование, младеж, култура и спорт на Европейския съюз, което се проведе в Брюксел.

По думите ѝ повишаването на компетентността и мотивацията на учители и обучители е необходим и постоянен процес. Според нея България е създала условия за качествена първоначална подготовка, за задължителна въвеждаща квалификация, както и за кариерно израстване.

Тя напомни, че у нас са прилагат последователни политики срещу недостига на специалисти в някои училища. Министерството на образованието и науката също така постоянно подкрепя инициативи за привличане на учители по професионална подготовка от бизнеса, както и на млади педагогически специалисти. През 2022 г. се направиха значителни инвестиции в образователната инфраструктура и модернизирането на материалната база, подчерта още заместник-министърът Гайдарова.

„Добавена стойност имат споделените иновативни практики и прилагане на системен подход при професионалното развитие на новите учители. От особено важно значение също са приложението на новите технологии, развиване на професионална общност, ученето през целия живот и европейска мобилност“, заяви тя.

Според нея този вид сътрудничество би следвало да се осъществява между държавите-членки и институциите на ЕС, между академичните среди и не на последно място между европейските изследователи.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments