Зам.-министър Бурджев: Целта ни е баланс в земеделието

0
19
Заместник-министър Стефан Бурджев и екипът му в Кнежа
Заместник-министър Стефан Бурджев и екипът му в Кнежа. Снимка: Министерство на земеделието

Целта на Министерството на земеделието е чрез диалог да бъде постигнат баланс в сектора, коментира заместник-министърът Стефан Бурджев по време на среща с представители на бизнеса в Института по царевицата в Кнежа. Според него това се вижда и в новия Стратегически план, където се отделят повече стимули за млади фермери.

Участие в дискусията взеха експерти от Министерството на земеделието, Държавен фонд „Земеделие“ /ДФЗ/, Напоителни системи. Основната им тема беше именно Стратегическият план, процедурите за кандидатстване и възможностите за отпускане на подкрепа. Аграрният заместник-министър изтъкна, че за първи път през новия период националното съфинансиране е 60%, което показва, че ведомството полага максимални усилия за подпомагане на сектора, както и, че той е приоритетен за държавата. На фермерите бе пояснено, че в него е предвидена екологична схема, която дава възможност на земеделските стопани за допълнително подпомагане, ако използват стари български сортове.

„От следващата година ще разчитаме все повече на българските институти за разработване на сортове и за задоволяване на нуждите на земеделските стопани“, коментира Бурджев и допълни, че се планира достатъчно финансиране за стопаните, така че те да имат интерес да ги отглеждат.

По време на срещата беше обсъдена и работата на браншовите организации.

„Трябва да имаме ясни правила за браншовите организации и ясни критерии на представителност и информация за членската маса“, каза заместник-министър Бурджев.

По думите му в следващите месеци трябва да бъде представен за обществено обсъждане Закон за браншовите организации.

„Стремим се да направим работещ закон, който е много важен, както за бизнеса, така и за нас при прекия ни диалог с бранша“, поясни още той.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments