Зам.-главния секретар на САЩ: България е отличен съюзник в НАТО

0
47
НАТО
НАТО. Снимка: Pixabay

България се показва като отличен съюзник на Америка и НАТО, заяви зам.-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман.

САЩ се надява обаче, че руският президент Владимир Путин ще направи правилния избор и ще избере дипломацията, деескалацията на напрежението и мира в Европа, посочи зам.-държавният секретар.  Във Вашингтон проучват публикуваните писмени условия на руската страна за намаляване на напрежението около Украйна. Шърман коментира пред „БНР“:

Русия държи никой да не се присъединява към НАТО и Алиансът да се върне към състоянието си от 1997 година. Ясно е, че не можем да се съгласим с такова нещо.“

Преговорите между Вашингтон и Москва ще продължат и другата седмица. Първите дипломати Антъни Блинкън и Сергей Лавров ще разговарят в Европа, но при условие, че дотогава Владимир Путин не нахлуе в Украйна. Уенди Шърман подчерта отношението към нашата страна:

България е просто страхотна, тя беше и е отличен съюзник – и наш, и в НАТО. Силата и дълбочината на партньорството ни в областта на сигурността се отразява във всичките общи военни учения и тренировки, на които българската държава беше домакин през последната година – като „Defender Europe“, в което участваха над 2000 съюзнически военни въпреки COVID пандемията.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments