Заловиха петима българи, издирвани от италианското правосъдие

0
34
Арест
Арест. Снимка: МВР

Заловени са петима българи, които са издирвани от властите в Италия, съобщиха от Министерството на вътрешните работи. Те са извършили престъпления на Апенинския полуостров и са били установени от служители на сектор „Издирване“ в ГДНП, както и от ОДМВР-Русе, Варна и Видин. Освен у нас действия са били проведени и на територията на още две страни в Европа.

В хода на специализираната операция у нас първоначално на територията на София са били установени двама мъже на 47 години. За тях има издадени европейски заповеди за арест по искане на Италия. Единият е търсен за изтърпяване на присъда от 4 години лишаване от свобода, а другият – за изтърпяване на наказание от 2 години и половина лишаване от свобода. Осъдени са от италиански съдилища за „престъпно сдружение от мафиотски тип“. Мъжът с по-малката присъда е задържан. Другият, поради установено влошено здравословно състояние, е докладван на прокуратурата за последващи действия спрямо него.

На територията на Русе е бил задържан 55-годишен местен жител. За него има издадена европейска заповед за арест за извършено престъпление в Италия. Той е осъден на 4 години и 3 месеца лишаване от свобода за документни подправки и вещно укривателство.

В рамките на операцията във Видин е задържан и 40-годишен мъж, адресно регистриран на територията на областта. Той е осъден на 4 години и 6 месеца лишаване от свобода за трафик на хора с цел сексуална експлоатация.

На територията на Варна е установен и задържан 57-годишен мъж от Провадия. Той е обявен за издирване с европейска заповед за арест за извършено престъпление в Италия, за което е осъден на 3 години и 4 месеца лишаване от свобода за подпомагане на нелегална миграция и вещно укривателство.

Материалите са докладвани на прокуратурата с цел последващи действия по екстрадицията им. На четирима от петимата задържани на наша територия мъже са наложени мерки за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. В рамките на започналите действия в Германия има задържан още един българин, съобщиха още от МВР.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments