Заличаваме ли историята си?

0
233
Картина
Снимка: Facebook

През 2011 година едно момче превърна столичен трафопост в учебник по родолюбие.  Иван решил, че трябва да скрие нецензурираните драсканици, свастики и лоши надписи с нещо красиво. И какво по-красиво от картина с лицата на велики българи, имената на ключови градове от Възраждането ни и надписа върху пръстена на най-обичания по време на Средновековието български цар – Калоян.

Изрисуваният трафопост впечатли и зарадва местните в квартал „Овча купел“ 2. Всички приветстваха идеята на момчето, което е отделило около седмица по 2 – 3 часа на ден, за да я реализира.

Тези дни в социалната мрежа Facebook беше публикувана снимка, на която се вижда как двама работници заличават картината на Иван. От позицията му, публикувана в „Арт фасади и рисунки по стени – Графити, Български владетели, история!“, става ясно, че той не е бил уведомен за заличаването и че остро осъжда унищожаването на труда му.

„Възникват въпроси от рода на – ще бъде ли възстановено произведението ни, както и – цветната мазилка ли е по-важна за доставчика на електроенергия опериращ тази сграда, от Историята пред очите на хората и най-важното, пред очите на българските деца за които е и създадено произведението? Вярваме, че обществото винаги ще реагира на всеки опит за рушене на изкуство и заличаване на история!“, коментира още той, според публикуваната позиция.

Снимка с това как се заличава картината е публикувана в социалната мрежа. Потребителите също осъждат заличаването:

„Тази красота е от години…на кого пречи?“

„Кому се видя лоша тази прекрасна творба?“

„Действително е жалко за изкуството, но все пак това е нечия собственост и съответно управлението и стопанисването й е предмет на решение на собственика.“

Тодор Чобанов от Столична община е коментирал под публикацията със снимката, че в момента течал ремонт и че след завършването му, фреската щяла да бъде възстановена.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments