Закани за саморазправа, протести и арести в Златарица

0
1925
Арест
Арест. Снимка: Pixabay

Протести, арести и закани за саморазправа заради обработваеми земи край Златарица. Късно снощи жандармерия, полиция и прокуратурата са се отзовали на сигнал на земеделци, че в техните земи неправомерно са влезли трактори и са им унищожили реколтата. Загубите възлизат на половин милион лева, предаде „БНТ“.

Засегнатите твърдят, че друг арендатор е вкарал своите машини в техните земи. Унищожени са 600 декара, които са били посети с царевица в землището на златаришкото село Родина.

За няколко часа е бил задържан братът на Михаил Михайлов. Той е оказал съпротива при ареста, като дори е глътнал ключа на единия трактор.

Земеделец разказа, че е бил развален готов посев. От неговите думи стана ясно, че в момента се водят дела за земите, но съдът все още не се е произнесъл. Това не дава право на другия земевладелец да вкарва своите машини, считат засегнатите. Димитър Бахарев например изчисли, че неговите загуби се равняват на 80-90 000 лева.

Друг земеделец съобщи, че тормозът е постоянен. Проблемът бил от две години. Бахарев твърди, че дори е получил заплаха за убийство. В имота му били влезли. Запалена била машина за 100 000 лева.

Причината за конфликта е служебно разпределение на земите, което е било направено от Областната дирекция „Земеделие“ във Велико Търново.

Другата страна твърди, че в момента води съдебни дела и земеделците не са имали право да влизат в тези земи, докато магистратите не вземат своето решение, но те са го направили. Михаил Михайлов е категоричен, че това са земи, за които те имат „правно основание“. И подчерта, че всеки носел отговорност за своите действия.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments