Захари Карабашлиев напуска Народния театър

0
332
Захари Карабашлиев
Захари Карабашлиев. Снимка: Захари Карабашлиев, Фейсбук

Драматургът Захари Карабашлиев напусна Народния театър. Това той го заяви в профила си във Facebook. Прилагаме целия му пост без редакторска намеса:

„В Народния театър „Иван Вазов“ срещнах единствено добро отношение – от портиера до директора – и хора, с които беше удоволствие да пресечем пътища. Вчера обаче аз уважително депозирах своята оставка. Тя е свързана с конфликт, който ескалира и излезе далеч извън стените на най-високата театрална институция, като косвено и пряко засегна и мен. Ето няколко думи за решението ми, взето след седмица размисъл, разговори и опити за разрешаването на тази криза.

По време на разразилия се скандал името ми беше споменавано неведнъж в контекста на това, че една политическа фигура от ръководството на дадена партия може да бъде „балансирана“ с друга такава. Няма как да се съглася с това. Партийните пристрастия са право на всеки, но те нямат място нито на сцената, нито в сградата на която и да е културна институция.

Приемайки поканата да бъда част от Народния театър, преди няколко месеца, вярвах, че тя е имала единствено творческа и професионална мотивация, а не идеологическа. Мисля, че всеки в тази институция трябва да е там заради своите професионални качества, талант и заслуги, а не по партийна линия.

Аз партийна линия нямам. Своите позиции по различни въпроси изразявам публично и ясно, защото са граждански и морални. Аз съм политически необвързан и не бих желал да бъда въвличан в конфликт, който трови творческата атмосфера вътре и уронва престижа на Народен Театър „Иван Вазов“ отвън.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments