Загубите на болниците за милиони е от неосигурени пациенти?

0
77
Пари
Снимка: Pixabay

„Заради близо един милион здравно неосигурени граждани здравната система ежегодно губи по 360 милиона лева“, каза доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България по време на кръгла маса. На нея на се обсъждаха проблемите, предизвикателствата и възможните решения в първичната извънболнична медицинска помощ.

По думите му през последните 10 години броят на неосигурените не се променя. Трябва да се намери начин да се увеличат общо средствата за здравеопазване, добави доц. Киров и припомни, че има голяма група от лица, за които държавата не плаща пълния размер на здравната вноска.

„От 2012 година не се е променяла таксата за посещение при личния лекар, която е 2.90 лв., но за децата тя не се заплаща, а немалко хора са освободени от нея или плащат по един лев“, припомни лекарят.

Доклад на „Евростат“ показва, че средствата за извънболнична помощ в България са пет пъти по-малко в сравнение с финансовия ресурс в другите европейски държави, каза още доц. Киров. По думите му немалко от общопрактикуващите лекари нямат медицинска сестра или сътрудник заради липса на финансова възможност.

„Процесът на промените в първичната помощ няма да бъде кратък, ще бъде труден, но не може да минеш 1000 крачки без да направиш първата“, допълни доц. Киров.

„Изправени сме пред сериозна ситуация, основно заради това, че всички работим в сравнително инертна система и всяка промяна дава резултат след години и ако сега вземем някакви мерки, ще видим резултатите след минимум 8 години“, каза председателят на парламентарната комисия по здравеопазване доц. Антон Тонев.

„Съвсем скоро системата вероятно няма да може да се самоиздържа“, каза още д-р Маджаров и посочи, че предстои криза с невиждани в близкото минало размери, изразяваща се в силно ограничен достъп до медицинска помощ. Той посочи, че в страната работят 3990 общопрактикуващи лекари.

„Един от начините за повишаване на средствата за здравеопазване е повишаване на здравната вноска, а другата възможност е парите да дойдат от данъци“, каза проф. Костадин Ангелов.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments