Заедно към по-добро бъдеще: Иновативни предложения от детския съвет към ДАЗД

0
27
Деца
Снимка: Pixabay

В престижно събитие, организирано от Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/, над 30 деца от всички краища на България, сред които и представители на уязвими групи, се събраха, за да дискутират теми, които са важни за тяхното бъдеще и развитие. Срещата се проведе с цел да се съберат предложения за приоритети, които да бъдат включени в бъдещите стратегически документи, засягащи детските политики.

Председателят на ДАЗД д-р Теодора Иванова подчерта значимостта на детския глас в процеса на вземане на решения:

„За Държавната агенция за закрила на детето е изключително важно да се чува детският глас при изготвянето на всеки документ, касаещ бъдещето им. Включването на децата е нещо, което ние, възрастните, дължим на нашите деца. ДАЗД полага всички усилия в тази насока, тъй като сме уверени, че само заедно можем да разработим по-добри политики за пълноценното развитие на всяко дете.“

На събитието бяха обсъдени множество важни въпроси, като например необходимостта от адекватно кариерно консултиране за учениците, по-достъпни цени на униформите за училище, включване на повече практика в професионалните специалности, привличане на външни лектори от успешни бизнеси и предложението за безплатни пробни матури.

Една от ключовите теми, която предизвика оживен дебат, беше психичното здраве на децата. Участниците в съвета настояха за наличието на повече и по-добре подготвени психолози в училищата. Сред другите предложения бяха използването на ваучери за дрехи и храна за деца в нужда, предоставянето на безплатни лекарства за всички деца, подобряване на здравната профилактика и насърчаването на хигиенни и здравословни навици от най-ранна възраст.

Особено внимание беше обърнато и на възможностите за уплътняване на свободното време на децата. Предложението всеки град да разполага с младежки център и специално обособени места за игра и общуване беше единодушно подкрепено от всички участници.

Освен тези вътрешношколни и социални инициативи, децата обсъдиха и важността на безопасността на движението по пътищата. Те споделиха идеи за намаляване на пътните инциденти, подчертавайки нуждата от повишаване на осведомеността и отговорното поведение както на шофьорите, така и на пешеходците.

Стратегическите предложения, изразени от децата, представляват важна стъпка към изграждането на по-добро бъдеще за всички деца в страната.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments