Задържаха журналист – разобличил корупция в здравното министерство в Беларус

0
164
Вестник
Вестник. Снимка: Pixabay

Беларуските власти задържаха разследващ журналист, който разкритикува реакцията на правителството относно пандемията от коронавирус, като го обвини, че е взел подкуп, за да напише статия за корупция в здравната система, съобщава Центърът за изследване на корупцията и организираната престъпност.

Департаментът за финансови разследвания задържа Сиархей Сацук в сряда за това, че е приел 5000 долара за написване на статия за предполагаема корупция при вноса на медицински изделия и лекарства в Министерството на здравеопазването миналата година, пише в новинарския уебсайт EJ.by -ED, където той е директор.

Властите също претърсиха офисите на търговския обект и иззеха някои документи, предаде Радио Свободна Европа (RFE/RL). Сацук все още е в ареста, въпреки че ej.by заяви, че срещу него или уебсайта все още не са повдигнати обвинения.

Департаментът за финансови разследвания не е дал подробности за това кой е дал подкупа на Сацук или защо това е станало, както и не може да бъде открит самия той за коментар. В Беларус вземането на подкуп се наказва с три до 10 години затвор.

Сацук отдавна е откровен критик на корупцията в здравната система на Беларус. От началото на пандемията от коронавируса той публикува статии, в които се твърди, че правителството крие информация за епидемията.

Хората все още свободно обикалят улиците на Беларус – единствената европейска държава, която не е отменила професионалните спортни игри и не е въвела някакви правила за налагане на социално дистанциране.

Изследването на Сацук, публикувано преди повече от година, установи, че Министерството на здравеопазването купува медицински продукти на изключително завишени цени. Десетки длъжностни лица бяха арестувани при скандал, който обвинява управляващите в т. нар. “последна диктатура в Европа”.

След ареста на Сацук Еврорадио публикува отворено писмо, в което се казва, че той е дал да се разбере през миналата година за “специфични и сериозни заплахи”, отправени срещу него и съпругата му инвалид след публикуването на статията.

Тогава той описа как го посещава “пратеник”, като първо се опитва да оказва натиск върху него за прекратяване на разследванията му в здравната система и след това го предупреждава: “Помислете за семейството си, какво ще се случи с тях.”

Сацук твърди, че мъжът зад заплахите е генерал, който е прекарал 10 години в осъществяване на корупция в Министерството на здравеопазването, като смазва всички опити за разследване от органите на реда. “Сега той заплашва репортери”, пише още разследващият журналист.

Представителят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа по свободата на медиите Харлем Дезир заяви, че е “много загрижен” за задържането на Сацук.

“В Беларус, както и във всички страни, журналистите играят ключова роля в отразяването на пандемията и в предоставянето на важна информация на обществеността”, подчертава той.

Беларуската асоциация на журналистите също разкритикува този ход, като призова Сацук да бъде освободен и всички обвинения срещу него да бъдат снети.

“Задържането на известен журналист и последващите разпити на служителите на EJ могат да доведат до развитие на самоцензура в медиите, които се занимават с отразяване на социални проблеми, включително корупция и разпространение на коронавируса в Беларус”, се казва в съобщението.

Репортери без граници класираха Беларус на 153-о място от 180 държави в своя Индекс за свобода на печата през 2019 г., позовавайки се на арести и тормоз на журналисти.

Превод: Диана Тодорова

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments