Задържаха мъж за контрабанда на златни и сребърни накити на ГКПП-Лесово

0
274
Златни и сребърни накити
Златни и сребърни накити. Снимка: ОП-Ямбол

Окръжна прокуратура-Ямбол задържа румънски гражданин за срок до 72 часа по обвинение в контрабандно пренасяне на значително количество златни и сребърни накити. Събитието е регистрирано на граничен контролно-пропускателен пункт /ГКПП/ Лесово на 26 януари.

Обвиняемият, идентифициран като И.Б., е уличен в нелегално пренасяне през държавната граница на 74,84 грама златни украшения и 9187 грама сребърни изделия и компоненти. Действията му са квалифицирани по чл. 242, ал. 1, б. „а“ от Наказателния кодекс на Република България.

Златни и сребърни накити
Златни и сребърни накити. Снимка: ОП-Ямбол

В хода на разследването е установено, че предметите са били скрити в лек автомобил, собственост на И.Б. Автомобилът, пристигащ от Турция, е бил избран за проверка по метода „анализ на риска“. Митническите служители са открили бижутерийните изделия, опаковани с тиксо и умело скрити във фабрични кухини на автомобила, под кората на багажното отделение, както и в куфари и чанти с багаж.

Иззетите предмети — общо 9 262,44 грама бижутерия от бял и жълт метал, след проведената експертиза са идентифицирани като златни и сребърни накити. Оценката на тяхната стойност възлиза на 80 984 лева.

Предстои на Окръжна прокуратура-Ямбол да внесе в съда искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия И.Б., като част от продължаващото разследване на случая.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments