Зад проявите на военна мощ в Северна Корея прозира заформяща се хранителна криза

0
39
Северна Корея
Северна Корея: Снимка: Pixabay

Северна Корея преживява критична хранителна криза, смятат експерти. Страната не е непозната за хроничния недостиг на храна, но граничният контрол, лошото време и санкциите влошиха ситуацията през последните години, пише „BBC“.

Очаква се висши служители да се срещнат в края на февруари, за да обсъдят „фундаментална промяна“ в селскостопанската политика, съобщиха държавните медии. Според новинарския агрегатор „KCNA Watch“ това е много важна и спешна задача на фона на „належащите“ земеделски проблеми. Новината идва, докато Пхенян продължава да демонстрира военна мощ.

Съобщава се, че министерството на обединението на Южна Корея също е алармирало за недостига на храна и е поискало помощ от Световната продоволствена програма /WFP/.

Сателитни изображения от южнокорейските власти показват, че Северът е произвел 180 000 тона по-малко храна през 2022 г., отколкото през 2021 г. През юни WFP изрази опасения, че екстремните климатични условия като суша и наводнения могат да намалят производството както на зимни, така и на пролетни култури. Държавните медии също съобщиха в края на миналата година, че страната преживява втората най-голяма суша в историята.

Както се прогнозираше, цените на храните се повишиха тази година на фона на лошите реколти и хората се насочиха към евтини алтернативи. Това коментира Бенджамин Кацеф Силбърщайн, който работи с изданието „38North.org“, базирано в Северна Корея.

Цената на царевицата се е повишила с 20% в началото на 2023 г. с нарастващо търсене на по-малко предпочитаната – в сравнение с ориза – но по-достъпна основна храна, съобщи Rimjin-gang, севернокорейско списание, базирано в Япония. Силберщайн потвърди:

„Ако хората купуват повече царевица, това означава, че храната като цяло става по-скъпа и в частност основните храни като ориз.“

Той уточни, че един килограм от реколтата сега струва около 3400 севернокорейски вона (3,80 долара).

Северна Корея е класирана като една от най-бедните страни в света. Последните оценки са оскъдни, но CIA World Factbook изчислява брутния вътрешен продукт на глава от населението на около 1700 долара през 2015 г. Въпреки това действителната ситуация и числата са неясни, предвид непрозрачната икономика на Северна Корея. Джеймс Фретуел, анализатор в NK News, заяви:

„Поради строгите гранични мерки на Северна Корея срещу COVID за стоки и хора, няма начин външни лица да влязат в страната и да проверят сами каква е ситуацията.“

„Тези мерки също така затрудниха организации извън Северна Корея да изпращат помощ по време на криза“, добави той.

Северна Корея също така строго ограничи трансграничната търговия и трафик от януари 2020 г. Sokeel Park, директор на Южна Корея в неправителствената организация Liberty в Северна Корея (Връзка), описа реакцията на режима на пандемията като „екстремна и параноична“.

Парк, чиято организация помага за презаселването на севернокорейски бежанци в Южна Корея или САЩ, изтъкна, че доставките на стоки от първа необходимост. Той уточни:

„Севера намаляват от началото на пандемията. Линк е чувал множество достоверни доклади за хора, умиращи от глад.

Страната също отбеляза значителен спад в хуманитарната помощ от международната общност – Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси каза, че Северна Корея е получила 2,3 милиона долара (1,9 милиона паунда) от международни организации и други агенции миналата година, спад от 14 долара м през 2021 г.

Въпреки че това може да е резултат от продължително затваряне на граници, някои хуманитарни работници казаха пред BBC, че международните санкции, които са се затегнали в отговор на военните провокации на Северна Корея, също са възпрепятствали доставката на хуманитарни доставки.

Все пак има някои признаци, че трансграничната икономическа дейност започва отново. Nikkei Asia съобщи миналата седмица, че някои пътувания с камиони с Китай, които представляват над 90% от търговията на Северна Корея, са възобновени. Но това не означава непременно, че стандартът на живот за обикновените севернокорейци ще се подобри.

Парк е на мнение, че режимът е съсредоточил ресурсите си върху своята ракетна мощ и пропаганда, на висока социална цена. Миналата година Пхенян изстреля рекорден брой балистични ракети – повече от 70, включително междуконтинентални балистични ракети или междуконтинентални балистични ракети, които потенциално могат да достигнат континенталната част на САЩ. В началото на този месец тя показа най-голямата си изложба на междуконтинентални балистични ракети на военен парад.

„Режимът призна колко трудни са нещата за обикновените севернокорейци, но продължава да дава приоритет на пропагандата и представянето на семейство Ким, изстрелването на ракети и стриктния контрол върху населението“, добави Парк.

Експертите се притесняват, че ситуацията на място ще се влоши още повече, което ще доведе до толкова опустошителен глад като този, който страната преживя в средата до края на 90-те години на миналия век, често известен в официалните документи като „Трудния март“. Смята се, че броят на смъртните случаи е между 600 000 и 1 милион. Силберщайн заяви:

„Изглежда не сме близо до нивата на глада от 90-те години на миналия век. Но маржовете са като бръснач тънки. Така че дори леко намаленото предлагане на храна може потенциално да има ужасни последици.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments