Зачестили са телефонните измами в страната

0
18
Телефонни измами
Телефонни измами. Снимка: Архив

От вътрешното министерство призовават гражданите да бъдат внимателни заради зачестили случаи на телефонни измами на територията на страната.

Получите ли обаждане от непознат с молба за помощ или заплаха, с последващи искания – предоставяне на пари или ценности, знайте, това е телефонна измама. Много често случаите са за лица, които се представят за ваш роднина, изпаднал в беда, лекар или служител на полицията. Уверяваме, че служителите на реда никога и по никакъв повод не търсят граждани по телефона с настояване за даване на пари„, заявяват от МВР.

Те напомнят в никакъв случай да не изпълнявате указания, в които ви искат пари по телефона, независимо кой и по какъв повод отправя искането. Също така не трябва да предоставяте лични данни на свои близки по телефона. Не предприемайте даване на пари на непознати, представящи се за посредници или доверени лица, защото това е сигурен знак за измама.

Обект на измамниците са основно възрастни хора, възползвайки се от тяхната загриженост за благосъстоянието на внуците, децата и роднините. Измамниците се представят за различни хора, но винаги искат спешно пари. Те ангажират вниманието на своите жертви и задържат телефона отворен до осъществяване на престъпното деяние.

При подобни случаи и при възникване на каквито и да е съмнения, първо трябва да се осъществи връзка с близки, за да се провери истинността на историята, да се сигнализира на телефон 112 или да се потърси помощ в местното Районно управление„, предупреждават още от Министерството на вътрешните работи.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments