Забавила ли е Здравната каса становище за лечение на дете?

0
194
Бебе
Снимка: Pixabay

През лятото на 2018 г. Юзлем Шабан ражда преждевременно близнаци. Едното момиченце обаче умира малко след раждането, а другото – Селин живее 3 месеца в кувьоз.“

„Майка съм на недоносено дете, което е диагностицирано със заболяването ретинопатия на недоносеното, което означава частична или пълна слепота“, обясни Шабан.

Селин не вижда с едното око. През ноември 2018 г. детето е лекувано в Турция, където родителите сами са плащали. След като се връщат у нас, те получават надежда – белгийска болница дават шансове, че зрението на малката може да бъде възстановено оперативно. Скъпоструващата операция е непосилна за семейството, затова подават документи в НЗОК на 3 май тази година:

„Абсолютно всички нужни документи, които се изискваха, които са описани в сайта. Включително проведох няколко разговора с компетентни лица, които ме насочиха също каква документация трябва да се занесе“.

Въпреки уверението, което жената получава от всички лекари, с които е говорила, че процедурата е бърза, тя очаква отговор повече от месец. Заради това изпуска и първата дата за операция, която е била на 20 май.

„В нашия случай се бави отговорът от гледна точка на това, че при всяко едно позвъняване от моя страна, се оказва че липсва някаква документация, всеки път се изчаква за някакво становище“, коментира майката

Докато чака, семейството получава нова дата за операция – 18 юни. През май Селин се разболява от варицела. По думите й на 10 юни, докато все още чакат решение, по съвет от представители на НЗОК, жената изпраща имейл, с който моли датата да бъде отложена, въпреки че всеки ден е решаващ:

„По думите на белгийския лекар, който ще извърши операцията: „с времето ретината губи своята еластичност, което намалява шансовете на това око да бъде възстановено“.

В отговор на запитване на „NOVA“ от Здравната каса заявиха, че случаят на малката Селим има положително становище още на 14 юни. Семейството ще получи документите най-късно в петък. По думите на майката решението идва едва след журналистическата намеса, защото тогава получава обаждане, че е дъщеря й е одобрена.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments