„За Земята“: Хаос с отпадъците, има бизнес интереси, подкрепени от държавата

0
174
Боклук в ТЕЦ Сливен
Снимка: За земята, Facebook, Архив

Хаос цари при управлението на отпадъците у нас. Това обявиха от Сдружение „За Земята“. Според тях зад всичко стоят много сериозни бизнес интереси, които са подкрепени от държавата.

„Със сигурност можем да кажем, че се горят отпадъци в България, във въглищните централи, в циментови заводи.“, категорични са от организацията.

Те твърдят, че също така има и не добре съхранявани отпадъци, предаде „БНР“.

Според Данита Заричинова има много вредни емисии във въздуха. Заричинова напомни, че въглищните централи са строени през 50-те години на миналия век и нямат никакви пречиствателни съоръжения. Тя допълни:

„От друга страна е пепелта – нищо не изчезва. Около ¼ от изгореното количество отпадък се превръща в пепел, която пак трябва да се съхранява, пак трябва да се депонира.“

От сдружение „За Земята“ поискаха да научат къде отива въпросната пепел.

Заричинова съобщи, че през лятото е станало известно споразумение между Община Гълъбово и ТЕЦ „Брикел“ за изгарянето на 500 тона отпадъци. От организацията са категорични, че това не може да е боклук, генериран в България.

Според Заричинова проблемите са от много години. Тя смята, че предложенията за промени в нормативната уредба ще оставят контрола, както е и сега, само на хартия. Освен това в момента се наблюдава само транспорта на отпадъка, а не и неговото съдържание.

От „За Земята“ алармираха още, че въвеждането на задължителната национална информационна система „Отпадъци“ се отлага от много години и се очаква да заработи едва през 2021-а.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments