За защита на реколтата от градушки: Производители от Кюстендил искат среща с Министерството на земеделието

0
74
Череши
Череши. Снимка: Pixabay

Производителите и общинското ръководство на Кюстендил изразяват силно желание за изграждане на ракетна площадка за борба с градушките, която да предпазва овощните насаждения в региона. Известен като овощната градина на България Кюстендил е уязвим на климатични промени, които застрашават реколтата от череши, ябълки, круши, сливи, кайсии и праскови, както и различни зеленчуци. Градушките, които се случват почти всяка година, нанасят сериозни щети, като увреждат плодовете до степен, че те загниват и стават неизползваеми за продажба.

Кметът на Кюстендил Огнян Атанасов планира среща с Министерството на земеделието, за да обсъди необходимостта от подобна защита.

„Климатичните условия се изменят, климатът се изменя. Преди години може да не е имало нужда, когато е картографирано. Към днешна дата има нужда. Доказателство за това е наличието на частен инвеститор, който си изгради за неговия черешов масив такава система, която е с газови ракети, и успява да предпази по-голяма част от своята градина. Това е показателно, че тук вече има нужда, имаме статистика и от Агенцията по метрология, където се вижда интензитета на градушките. За нас е изключително важно, тъй като застрахователите бягат от отговорност да изплащат”, обяснява кметът на града пред „NOVA“.

Зам.-директорът на Института по земеделие в Кюстендил Димитър Сотиров подкрепя инициативата, като отбелязва, че застрахователите често отказват да изплащат обезщетения за увредената продукция с аргумента, че тя може да се използва за производство на ракия.

„Най-често казват „Вие пострадалата реколта ще я предадете за ракия, и пак ще имате някакви приходи. Това не е стопроцентова щета”. Но никой не купува съсипани плодове”, категоричен е той.

През последните няколко години щети причиняват дори и дъждовете, защото се изсипват в твърде големи количества в най-неподходящия за черешите период. Това уврежда плодовете и те загниват. А ако се изсипе и градушка, цялата кампания се обрича на провал.

Изграждането на ракетна площадка за борба с градушките в Кюстендил е от ключово значение за запазване на реколтата и обезпечаване на доходите на местните земеделци. Това изисква подкрепа от държавните институции и адекватна политика за справяне с климатичните рискове. Време е за конкретни действия в подкрепа на производителите и защитата на техния труд.

Между мечта и реалност: Истината за бързото печелене на пари и слава

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments