За Никулден ще ядем шаран от фризера?

0
485
Море
Море. Снимка: Ирина Мазганова, Архив

Голяма част от рибарите няма да влизат в морето за прясна риба, защото тя се е скрила в морето. Това коментираха от селището Ченгене скеле за „Труд“. Най-вероятно за Никулден търговците ще извадят замразена риба от фризера.

На „Краснодар“ в Бургас шаранът върви по 6 лв., зарганът е по 12 лв. чернокопът – 10 лв.

Във Варна цената на шарана е с левче отгоре и се търгува за 7 лева, а таранката – по 3,50 лева за килограм.

Шаранът, който е транжиран на порции, се продава по 10 лева, а толстолобът по 7 лева/кг. Търговците взимат по 2 лева на килограм, за да почистят цялата риба от костите. На сергиите може да се намери и пъстърва (12 лева за кг) и моруна (20 лева за кг).

Живата риба на варненските борси идва от Ямбол, от язовира в Цонево и близки развъдници.

Море
Снимка: Ирина Мазганова, Архив

Българинът предпочита пресния улов, който през последните месеци беше твърде слаб и заради това е по-скъп. Раци и миди има в изобилие – от 3,50 – 5 лв. до 10 лв./кг.

Последният доклад на МЗХ показва, през първата половина на 2019 г. в страната са внесени 19540 тона риба, други водни организми и преработени рибни продукти. Това е с 8,8 на сто повече спрямо същия период на 2018 година.

Доставките от Европейския съюз се свиват с около 5 на сто на годишна база и възлизат на 11 180 тона. Вносът от трети страни бележи ръст с около 35 на сто – до 8360 тона.

Същевременно износът от страната ни се свива с 5,6 на сто през 2018 г. спрямо предходната година – 16709 тона. Намалява и износът на мекотели и живи риби.

За сметка на това стопанският улов на риба расте в страната. Според информация от ИАРА от януари до май тази година уловът на риба и други водни организми е равен на 4 034,72 тона, което е с 53 на сто ръст спрямо същия период на 2018 година. Най-голям принос има увеличението при улова на цаца – с 28 на сто и на рапани.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments