За месец извадиха 3 км бракониерски мрежи във Варна

0
109
Риболовен кораб
Снимка: Pixabay

Около 3 километра бракониерски мрежи са извадили от морето само за месец служителите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури във Варна, заяви началникът на сектор „Рибарство и контрол“– Варна към ИАРА Д-р Николай Георгиев. Той уточни, че мрежите са за улов на калкан. Освен незаконния риболов на деликатесната риба, друго нарушение в момента е уловът с драгиращи средства на бялата пясъчна мида. Георгиев коментира пред „БНТ“:

В периода на забраната на територията на сектор „Рибарство и контрол“ във Варна имаме извадени около 3 километра бракониерски мрежи за калкан. Бракониерите са изключително иновативни. Откриването на техните мрежи започва да става изключително трудно„.

До днес стопанският улов на калкан в Черно море беше забранен, защото рибата беше в размножителния си период. Калканът е един от най-предпочитаните от бракониерите заради високата си цена, която достига малко над 30 лева на килограм, а за чужбина изкупната цена е по-висока. Д-р Николай Георгиев разясни, че тази риба е под особен надзор на Евросъюза и Еврокомисията. Той посочи, че тонажът за тази година у нас е 70 тона, а през 2019 година квотата е била 57 тона. Това означава, че популацията на тази риба във водите на Черно море постепенно се увеличава.

Калканът е риба, която когато започне да си хвърля хайвера, излиза в плитките води. Мрежите, които пускат бракониерите, са на около 20-25 метра дълбочина. Началникът на рибарския сектор посочи, че единственият начин, с който инспекторите могат да ги открият, е със сонар или с тралене – със спускане с дебело въже на голяма метална кука. Бракониерите ги пускат, за да знаят къде са и по този начин си отбелязват джипиес координати. Георгиев сподели, че има проблем и с ваденето на бялата пясъчна мида и допълни:

Има рибари, които имат разрешение да я ловят, но то е с водолазна екипировка. Има и такива, които са недобросъвестни и този улов на бяла мида го правят със средства, които се наричат драги – драгиращи дъното на морето средства„.

Санкциите са в различни размери. За бракониер на бяла мида тя е около 4000 лева, но ако се лови с хрилни мрежи без разрешително за стопански риболов е от 1500 до 3000 лева. За риболов в язовирите и реките без любителски билет е между 100 и 300 лева.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments