За какво са си говорили Байдън и Зеленски?

0
95
Джо Байдън
Джо Байдън. Снимка: Facebook

Вчера президентът на Украйна Владимир Зеленски и американският му колега Джо Байдън са провели телефонен разговор, предадоха от украинския вестник “Страна“. Той коментира, цитиран от „Фокус“:

Не изключвам референдум за Донбас като цяло. Това може да е за Донбас, Крим, за края на войната. Възможно е някоя страна да ни предложи някакви условия. Но ако има трудно предизвикателство, аз определено ще се консултирам с нашето общество.“

Под „някаква държава“ се има предвид САЩ, а не Русия, чиито претенции бяха отхвърляни в Киев в продължение на 6 години без никакви референдуми. В такъв случай едно общонародно допитване има за цел:

Да покаже на Запада, че „Украйна е против капитулацията“, след което не трябва да се изпълняват никакви Мински споразумения.

Да се оправдае пред „партията на войната“, че украинците просто са готови да изпълнят политическата част от Минските споразумения. Тоест да легализира западните нагласи в референдума и да затвори устата на радикалите.

По-скоро ситуацията се върти около първия вариант. Най-малкото властите при Зеленски правят почти всичко, за да саботират Минския процес. Зеленски увери, че няма да има преки преговори с ДНР и ЛНР. Вместо това Украйна планира да се вклини в диалога между САЩ и Русия. Зеленски допусна създаването на паралелен на „Нормандския“ формат Украйна-Русия-САЩ.

Зеленски припомни, че НАТО поставя бариера пред Украйна, нарече Европа „цинична“ за желанието си да търгува с Русия и призова страната „да разчита само на себе си и на своята армия.“. Това означава, че той не е чул добри неща нито за санкциите, нито за военната помощ от американския президент. Украинският президент не е споменал никакви подробности относно компенсациите на Украйна за „Северен поток-2“, за който Конгресът най-накрая отмени санкциите след срещата между Путин и Байдън.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments