За година: 6000 души са дарили кръв във ВМА

0
26
Център по транфузионна хематология във Военномедицинска академия
Център по транфузионна хематология. Снимка: Военномедицинска академия

На най-светлия християнски празник, Центърът по транфузионна хематология на Военномедицинска академия /ВМА/ отбелязва 28 години от създаването си.

Близо 6000 са кръводарителите през отиващата си 2021 година. От тях повече от половината – 3200, са военнослужещи и цивилни служители в различни военни формирования. Кръвният център има незаменима роля при критични условия, доказана през годините, затвърдена и в настоящата пандемична ситуация.

„Вече 2 години работим при тези условия. Искам да благодаря на колегите за смелостта, която демонстрираха в началото на миналата година, когато неизвестните пред нас, свързани с този вирус, бяха много. Въпреки това, ние продължихме да работим, включително и с нашите мобилни екипи“, коментира ръководителят на Кръвния център на ВМА проф. Румен Попов. Той благодари на всички, които въпреки извънредната ситуация, продължават да помагат на ВМА в битката за човешкия живот.

Като цяло, в Центъра по транфузионна хематология не отчитат отлив на желаещите да дарят. „Най-силни“ през последната година са били месеците април и септемри, когато са регистрирани и най-много кръводарители, съответно: 669, от които 298 военнослужещи, и 777, от които 492 са дарителите от частите на Българската армия.

Центърът по трансфузионна хематология запазва стратегическата си роля не само на ниво ВМА, но и в национален мащаб, помагайки при нужда и на пациенти от други болници в страната.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments