За деня на детето: Значително увеличение на помощите за подкрепа на деца

1
3449
Деца
Деца. Снимка: Pixabay

Финансовата помощ за превенция на изоставянето на деца и за реинтеграцията им в семейна среда ще се увеличи значително от 1 юни 2023 г., съобщиха от Министерство на труда и социалната политика /МТСП/. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето, които бяха одобрени от правителството.

Съгласно измененията размерът на финансовата подкрепа, както и критериите за достъп до нея, ще са обвързани с линията на бедност за съответната година, а не както е в момента с гарантирания минимален доход. Общият размер на еднократната помощ за превенция на изоставянето и на еднократната помощ за реинтеграция на детето в семейна среда, както и за отглеждане при близки и роднини и в приемни семейства, ще бъде до двукратния размер на линията на бедност.

Това ще повиши максималният общ размер на помощта до 1008 лева, което е с 258 лева или с над 34% повече от сегашния й размер. Помощта ще може да се предоставя до 6 пъти в годината, а не както е сега – до четири пъти. Еднократната помощ за превенция на изоставянето ще може да се изплати веднага след издаването на заповедта за нейното отпускане. Ще се увеличат и месечните средства за отглеждане на деца, настанени в семейства на роднини или близки или в приемни семейства.

С промените се регламентира, че през първата година от следосиновителния период посещенията от представител на Дирекция „Социално подпомагане“ в осиновителното семейство ще са ежемесечни, а през втората година – поне по един път на три месеца. Прецизират се и разпоредбите, касаещи Националната информационна система, поддържана от Държавната агенция за закрила на детето, и текстове, свързани с възнагражденията на професионалните приемни семейства.

Правителството също прие седмо изменение на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, с което се осигурява финансов ресурс в размер на 47,5 млн. лева по механизма REACT-EU. Средствата ще се използват за финансиране на мярка „Подкрепа за достъпна енергия“ SAFE, по която около 320 000 домакинства от уязвимите групи ще получат еднократна помощ от 148,35 лева, за да покрият разходите си за електрическа и топлинна енергия.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Марияна Сотирова
Марияна Сотирова
4 месеци по-рано

Ще има ли увеличение на месечните помощи за дете настанено при близки и роднини