Южноафриканският президент Рамафоса положи клетва за втори мандат

0
19
Сирил Рамафоса
Сирил Рамафоса. Снимка: Wikimedia Commons

Сирил Рамафоса положи клетва за втори пълен мандат като президент на Южна Африка, въпреки че на изборите миналия месец не успя да осигури мнозинство в парламента за своя Африкански национален конгрес /АНК/, пише „BBC“. Той заяви:

„Кълна се, че ще бъда верен на Република Южна Африка… Ще се подчинявам, ще спазвам и ще отстоявам конституцията и всички други закони на републиката.“

Клетвата беше положена от главния съдия Раймонд Зондо. Миналата седмица законодателите преизбраха Рамафоса и му отредиха да остане на президентския пост след споразумение за съставяне на коалиционно правителство между Африканския национален конгрес, дългогодишния му съперник Демократичния алианс /DA/ и други партии.

Африканският национален конгрес, който управлява от края на апартейда през 1994 г., загуби мнозинството си за първи път, след като изборите на 29 май не излъчиха пряк победител.

На церемонията присъстваха много високопоставени лица, включително няколко африкански държавни глави. Церемонията включваше музикални и артистични изпълнения, салют с 21 оръдия, военни полети и марш на отбранителните сили на страната.

Партията uMkhonto weSizwe (MK), създадена преди шест месеца от бившия президент Джейкъб Зума, заявява, че нейни представители няма да участват във „фарсовото“ встъпване в длъжност. Партията, която спечели 15% от гласовете и получи 58 места в парламента, бойкотира и първото заседание на парламента миналия петък.

Рамафоса запази президентския пост, въпреки че гласовете на Африканския национален конгрес спаднаха със 17 процентни пункта и той загуби 70 места в парламента. Той постигна това чрез споразумение за споделяне на властта с про-бизнес партията Демократичен алианс, която е негов исторически съперник, и други партии.

Африканският национален конгрес получи 40 % от гласовете, а Демократичен алианс остана на второ място с 22 %. Коалицията е придвижване към политическия център, тъй като левите и популистките отцепнически партии на Африканския национален конгрес отхвърлиха поканата да се присъединят към правителство на националното единство.

Очаква се скоро след встъпването в длъжност Рамафоса да назначи кабинет, в който ще бъдат включени новите му коалиционни партньори – Демократичен алианс и още три по-малки партии. Заедно коалицията разполага с 68% от местата в парламента.

Очаква се президентът да изложи и програма за спасяване на затъващата икономика.

По време на неговото управление икономическите резултати продължават да се влошават на фона на прекъсвания на електрозахранването, нарастваща престъпност и безработица.

Рамафоса стана президент за първи път през 2018 г., когато предшественикът му Зума беше принуден да подаде оставка заради обвинения в корупция – които той отричаше.

Контрера: След като мост едва не погуби млада жена в София, камъните вече летят по главата на Терзиев

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments