Южноафриканският президент Сирил Рамафоса е изправен пред заплаха от импийчмънт

0
93
Сирил Рамафоза
Сирил Рамафоза. Снимка: Wikimedia Commons

Южноафриканският президент Сирил Рамафоса е изправен пред евентуална заплаха за импийчмънт заради скандала „Фармгейт“. Президентът е обвинен, че е прикрил кражба на 4 млн. долара (3,3 млн. паунда) от фермата си през 2020 г., включително отвличане и подкупване на крадците, за да си мълчат. Доклад на независима комисия установи, че Рамафоса е злоупотребил със служебното си положение и вероятно е нарушил антикорупционен закон.

Той отрича да е извършил нарушение и твърди, че парите са от продажба на биволи. Констатациите на комисията от доклада са били предадени на парламента, който трябва да ги разгледа обстойно и да реши дали да започне процедура по импийчмънт през следващата седмица.

Междувременно остава по-малко от месец от конференцията, на която ще се реши дали Рамафоса ще може да се кандидатира за втори мандат с партията си „Африкански национален конгрес“ (АНК) през 2024 г. Скандалът би могъл да навреди особено много на кариерата на държавния глава, тъй като преди време той заяви, че ще се бори яростно срещу корупцията.

Скандалът „Фармгейт“ избухна през юни, когато  бившият началник на разузнаването Артър Фрейзър подаде жалба в полицията, в която обвини президента, че е укрил кражба в размер на 4 млн. долара от фермата му „Фала Фала“, която се намира в североизточната част на страната, през 2020 г. Според него около 580 000 долара, платени в брой за биволи, са били откраднати изпод възглавниците на дивана във фермата.

Експертната група, която се занимава със случая, заключи, че има много въпроси и неясноти, на които не е отговорено, и нарече скандалът „много сериозен въпрос“. В доклада се посочва, че за човека, който уж е платил парите за биволите, е налична много малко информация и се добавя, че две години и половина по-късно той все още не е прибрал животните. Експертната група също така заяви, че е странно, че парите са били скрити в диван, а не в сейф, докато бъдат внесени в банкова сметка.

Смятаме, че президентът трябва да отговори на въпроса за произхода на откраднатата чуждестранна валута, както и за основната сделка с нея. Президентът злоупотреби с положението си на държавен глава, когато възложи разследването на случая и потърси съдействие от президента на Намибия за задържане на заподозрян за престъплението.“, гласи още информацията в доклада.

Президентът на Намибия Хадж Гейнгоб отрече да е замесен в инцидента.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments