Южна Корея ще започне съдебни действия срещу протестиращите лекари

0
27
Лекар
Лекар. Снимка: Pixabay

По-рано днес министърът на здравеопазването на Южна Корея обяви, че властите ще започнат да инспектират болници, за да предприемат правни действия срещу стажант-лекарите, които са пренебрегнали ултиматума за прекратяване на протеста, организиран заради плановете на правителството да увеличи приема в медицинските учебни заведения, съобщи „Reuters“.

От 20 февруари насам около 9000 младши лекари и стажанти, или просто казано около 70% от общия брой лекари в страната, са напуснали работните си места, което е довело до отмяната на някои операции и терапии, както и до прекомерното натоварване на спешните отделения.

Неотдавна правителството предупреди протестиращите медици, че ако не се върнат на работа до края на миналия месец, са застрашени от налагане на административни и съдебни санкции, включително отнемане на медицинските им лицензи, глоби или дори лишаване от свобода.

„От днес планираме да проведем проверки на място, за да потвърдим кои са лекарите, които не са се върнали на работа, както и да предприемем действия съгласно закона и принципа без изключение. Моля, имайте предвид, че лекарите, които не са се завърнали на работните си места, могат да се сблъскат със сериозни проблеми в личната си кариера“, заяви министърът на здравеопазването Чо Кьо-Хон по време на брифинг, излъчен по телевизията. Той изтъкна още, че за протестиращите лекари, които избрали да се върнат на работа, правителството ще вземе предвид смекчаващите вината обстоятелства.

По-късно заместник-министърът на здравеопазването Пак Мин-Су заяви, че правителството ще предприеме стъпки за временно прекратяване на медицинските лицензи на около 7000 стажант-лекари, които са напуснали работа без позволение.

Пациенти пред голяма болница в Сеул споделиха пред „Reuters“, че са притеснени от негативните последици от случващото се и призоваха за преговори, които да осигурят бързо решение.

„Лекарите трябва първо да се върнат на работа и да успокоят пациентите и техните семейства, а след това да водят диалог с правителството,“, твърди пациентка, която посочи само фамилията си като Сонг.

Световната медицинска асоциация, група, представляваща лекарите в световен мащаб, обяви в свое изявление вчера, че „категорично осъжда действията на корейското правителство, което се опитва да заглуши гласовете на избраните лидери на Корейската медицинска асоциация“, и допълни, че потвърждава правото на лекарите на колективни действия, включително стачки.

Младите лекари, които протестират, твърдят, че правителството трябва първо да се заеме с преразглеждане на заплащането и условията им на труд, преди да се опита да увеличи броя на лекарите в страната. В отговор на това правителството настоява, че планът за увеличаване на броя на студентите, приемани в медицинските училища, с 2000 души от академичната 2025 г. е необходим, предвид бързо застаряващото население с едно от най-ниските съотношения между броя на лекарите и пациентите в развитите икономики – 2,6 лекари се падат на 1000 души.

Планът за увеличаване на приема в медицинските училища се радва на подкрепа сред обществеността в страната, като около 76 % от анкетираните го подкрепят, независимо от политическата си принадлежност, сочи неотдавнашно проучване на „Gallup“. Някои критици обаче обвиняват правителството на президента Юн Сук Йол, че не се е консултирало достатъчно по въпроса и се впуска в подобни скандали преди парламентарните избори през април.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments