Юрист обясни какво да направят гражданите след изравнителните сметки на парно

0
29
Парно
Парно. Снимка: Pixabay

„Топлофикация-София“ има възможност да преизчисли вече излезлите изравнителни сметки за парно за изминалия отоплителен сезон. По този начин тя ще коригира Данъка добавена стойност /ДДС/ и ще го намали от 20 на 9%. Това обясни пред „Bulgaria On Air“ юристът Йордан Костов. Той подчерта, че проблемът касае само онези потребители, които са получили изравнителни сметки за парно.

Но голяма част от хората плащат авансово през цялата година. След изтичането на отоплителния сезон се вижда дали те имат да довнасят, или да получават обратно някакви суми. Това е така, защото всеки месец „Топлофикация“ издава фактури, но те не отчитат реалното потребление, а са на база на прогнозни данни.

Костов подчерта, че в Закона за енергетиката е бил предвиден ДДС от 9%. И това влиза в сила считано от 9 юли тази година. Но в преходните и заключителните разпоредби пишело, че по отношение на вече потребената енергия се начислява ДДС от 20 на сто. За изравнителните сметки данъкът трябвало да бъде 9%, защото за тези суми се прилагала новата ставка.

Така „Топлофикация“ трябва да анулира вече издадената фактури и да ги издаде наново. Костов напомни, че Министерството на финансите е излязло със становище, че е възможно дори сумите да бъдат приспаднати с кредитни известия. Юристът посъветва гражданите да подадат своята рекламация в „Топлофикация“ до утре, когато изтича крайният срок за това. Другият начин бил да бъде заведено дело.

Той подчерта също така, че наредбата за топлоснабдяването е много неясна за потребителите и този въпрос вече е бил повдиган пред Върховния административен съд /ВАС/. Но до този момент той не се е произнесъл окончателно, защото „Топлофикация“ и Столична община прекратявали производствата.

Освен това дружеството вече било платило 20% ДДС на държавата. Само по сумите, които има да възстановява, то ще бъде 9 на сто.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments