Юбер загуби делото срещу КЗК във Върховния административен съд

0
82
Юбер
Снимка: Wikimedia commons

Американската фирма за споделено пътуване „Юбер“ претърпя тежко съдебно поражение в България, след като в края на 2018 г. Върховният административен съд e отхвърлил жалбата на двете дъщерни компании „Юбер Б.В“ и „Разиер Опърейшънс Б.В.“ срещу решението от юни 2015 г. на Комисията за защита на конкуренцията, с която на платформите бе забранено да извършват дейност в страната. Двете дружества освен това бяха глобени за извършеното нарушение с глоби в размер на по 50 000 лв. Сега и санкциите са потвърдени от тричленния съдебен състав, научи „Инвестор“.

Въпреки че членовете на съдебния състав признават, че понастоящем действащото българско законодателство от деветдесетте години на миналия век не може да се прецени в пълна степен на динамиката на един такъв бизнес модел, какъвто е услугата „Юбер Екс“ това по никакъв начин не налага извода, че казусът не следва да бъде решен чрез приложението на действащите национални норми.

Българският съд се позовава на решението на Съда на Европейския съюз, който на 20 декември 2017 г. постанови по делото на Asociaciуn Profesional Elite Taxi срещу „Юбер Систем СпейнЕсЕл“, че по същество Uber предоставя транспортни, а не технологични услуги.

В крайна сметка тричленният съдебен състав отхвърля жалбата на „Юбер Б.В“ и „Разиер Опърейшънс Б.В.“, а двете дружества могат да обжалват решението пред петчленен състав.

Припомняме, че „Юбер“ навлезе у нас чрез услугата си „Юбер Екс“ на 9 декември 2014 г. Чрез платформата пътници правеха заявки за споделяне на превоз в рамките на населено място. Шофьорите установяваха контакт и си поделяха част от разходите за използване на личните си автомобили чрез споделеното пътуване. Това обаче предизвика негативна реакция на таксиметровия бранш и антимонополният регулатор забрани приложението.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments